Напишете дума/думи за търсене

Есенен тиквен пай

богато на магнезий

лесно

12 порции

90 мин

За една порция:

391 ккал

мазнини 29 г

холестерол 64 мг

въглехидрати 31 г

протеини 13 г

фибри 2,7 г

необходими продукти:

за кората:

2 1/2 ч.ч. брашно

1 ч.л. сол

1 с.л. захар

250 г студено масло на кубчета

6 с.л. ледена вода

за пълнежа:

3 яйца

1/2 ч.ч. бяла захар

1/3 ч.ч. кафява захар

1/2 сварена или печена тиква, пюрирана

180 мл гъста сметана

1 ванилия

1 ч.л. канела

шипка сол

начин на приготвяне:

1 Пригответе кората, като смесите брашното с останалите съставки без водата в купата на кухненския робот. Завъртете няколко пъти до образуването на трохи. Постепенно сложете ледената вода до оформяне на тестото на топка. Разточете го, сложете го във форма за пай, изрежете излишното количество и го поставете в хладилника за мин 30 мин.

2 Разбийте яйцата със захарта. Добавете тиквата, сметаната, солта и ароматните подправки. Разбъркайте и излейте сместа върху охладената кора.

3 Печете пая на 200°С около 15 мин, след това намалете температурата до 185°С и продължете печенето още 35-40 мин, или до стягане на тиквената плънка в средата.

Поднесете пая със сметана, сладолед или с плодов топинг.

За още вкусни предложения, срещи с любими кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене и практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X