Напишете дума/думи за търсене

Ключове, кредитни карти и още 8 вещи, които трябва да почистите веднага

Колкото и да се старем да спазваме основни хигиенни правила, винаги забравяме някои вещи, които са преносители на бактерии.

Постелките в банята

Пухкавите постелки в банята се цапат дори по-бързо от кърпите за ръце, но истината е, че ги перем много по-рядко. Прахта и микроскопичните частички епидрмис се натрупват в тях, превръщайки ги в източник на инфекции. Перете постелките често, а между пранетата може да ги дезинфекцирате със слаб оцетен разтвор.

Ключовете

На повърхността на ключовете се събира невероятно количество бактерии. Всеки път, когато ги вземем в ръце, рискуваме да разпространим инфекция в целия дом. Затова ги дезинфекцирайте възможно най-често. Най-лесният начин е да ги пуснете в оцетен разтвор, а за махнете ръждата, ги натъркайте със смес от сол и лимонов сок.

Воланът на автомобила

Само си представете, че можете да видите повърхността на кормилото на колата си под микроскоп - със сигурност ще се ужасите. Създайте си навик да го забъсвате редовно а мокри антибалктериални кърпички - веднъж дневно е достатъчно.

Домашните растения

Спомнете си кога за последен път сте забърсали листата на любимите си саксийни растения. Върху тях се натрупва не по-малко прах, отколкото по мебелите. Веднъж на няколко дни почиствайте гладките листа с мека кърпа от микрофибър, като преди това може да напръскате с помощта на пулверизатор с вода. Релефните листа може да почиствате с помощта на стара четка за зъби.

Кредитните и дебитни карти

Те преминават през стотици банкомати и платежни устройства, така че можем да си представим количеството бактерии по повърхността им. За да почистите картата, минете повърхността й с кърпичка за очила, като избягвате магнитната лента.

Съдомиялната машина

За съжаление, по съдомиялната машина остават частички храна, варовик, прах, които се натрупват от вътрешната страна. За да удължите срока на експлоатация, веднъж седмично включвайте машината на празен ход, като сипете бял винен оцет в отделението на препарат.

Абажурите

Абажурите от плат трябва да се почистват веднъж седмично от прах, най-добре с мини прахосмукачка. Ако на повърхността им се появявт петна, отстранете ги с топла сапунена вода, изплакнете и подсушете на въздух.

Възглавниците

Редовно перем спалното бельо, но рядко стигаме до възглавниците и одеялата, а по тях се натрупват акари и различни видове гъбички. Можете лесно да ги отстраните чрез изпиране с топла вода, но внимателно прочетете указанията за макисмално допустимата температура, за да не ги повредите.

Прахосмукачката

Обичайната смяна на филтъра или почистването на контейнера за прах не са достатъчни. Всеки път след използване на прахосмукачката проверявайте за наличие на едри замърсявания и по възможност измивайте с вода - иначе рискувате просто да разнесете бактериите при следващото почистване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X