Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим през май в цветната градина?

Снимки Pixabay.com

Май отново е тук, макар и малко по-хладен от обикновено. Но това не променя факта, че предстои много работа, ако искате да имате красива цветна градина. 

Садим и размножаваме цветя сега

Каквото сте планирали досега, вече чака изпълнение. Намерихте ли интересни цветя, с които да украсите градината или балкона през зимата? Да? Е, време е да ги засадите на открито под безкрайното небе. Задължително се снабдете с качествена почва. Не правете компромис в това отношение! Ако сами сте си отгледали разсади, не забравяйте първо да ги закалите, преди да ги изнесете навън. Това става, като ги изнасяте първо за няколко часа, постепенно увеличавате времетраенето на "разходката", а накрая ги оставите да пренощуват на открито. Не излагайте младите растения на директните слънчеви лъчи и ги пазете от силни въздушни течения. Засадете ги на постоянното място в сутрешните часове и полейте обилно. В първите дни може да предвидите леко засенчване.

Същото важи и за презимувалите цветя като мушката, сакъзчета, олеандри и т.н. През май рядко се случва да има опасни застудявания, така че можете да изнасяте спокойно цветята. Все пак бъдете нащрек за неприятни изненади и предвидете начин да ги защитите от слани и мраз. 

Спазвайте разстоянията на засаждане

Баба казва, че фасулът се сее по Гергьовден. Тогава почвата е достатъчно затоплена вече, за да даде добър старт на семенцата, а има и достатъчно влага.

Същата логика може да следвате и при цветята. Например ипомея, декоративен слънчоглед, невен, делфиниум, латинки и много други могат да се засеят директно в почвата именно в първата десетдневка на май.

За да сме максимално изчерпателни, ще изброим и малко по-нестандартни летни цветя, a именно лаватера, малва, жълт агератум, ешолция, урсиния, кохия, едногодишни декоративни треви като Briza, Hordeum, Lagurus и т.н.

Засявайте семената в бразди или гнезда, а когато поникнат растенията, ги разредете.

Спазвайте разстоянията на засаждане за всяко цвете, за да си нямате проблеми с гъбни болести или прерастване на растенията. Това правило важи и ако сте си купили готов разсад.

Лесна хитринка за ускоряване на развитието на младите растения или защита от ниски температури е използването на пластмасови бутилки, както на снимката.

Подхранете почвата

Ако досега не сте подхранили цветните лехи, се засрамете. Разхвърляте азотен, комбиниран или оборски тор, полейте и прекопайте. Така хем ще подхраните цветята, хем ще аерирате почвата. Това ще осигури летящ старт на растенията и ще гарантира изобилие от цвят.

Водете редовна борба с плевелите. Не им позволявайте да цъфтят и да образуват семена. Лесен трик за справяне с досадниците е полагането на вестници около цветята. Като един вид мулчиране. Хартията ще се разгради за един сезон. Върху вестника можете да сложите цветни кори, бели камъчета, а защо не и чист торфен субстрат. По този начин няма да се налага нито да плевите, нито да копаете.

В средата на месеца засадете грудките

Непременно сложете обозначително колче

Ако сте форсирали грудките на далията, каната и бегонията, вече можете да ги изнесете спокойно навън в градината. Засадете ги и полейте обилно, за да се получи добър контакт между младите коренчета и почвата. Скоро можете да очаквате цвят. За градиолите и глориозата важи същото.

Ако тепърва вадите грудките от мазето, то първо ги проверете. Добре е да ги напудрите с дървесна пепел или фунгицид, за да предотвратите евентуално загниване. Обработените грудки засадете на подходяща дълбочина и задължително обозначете мястото с колче или табелка. Не се доверявайте на паметта си, защото често се забравя какво къде сме засадили (особено ако градината ви е голяма). Преди засаждане може да разделите грудките. Постарайте се да не нанасяте големи рани. На всяка нова част трябва да има поне 2-3 растежни връхчета.

Цветята излизат на балкона. Сложете ги на правилното място

Ако още не сте си изнесли цветята на балкона, е време да го направите. Ако пък ще засаждате нови растения в старите сандъчета и саксии, то поне измийте добре съдовете и подновете почвената смеска. Не забравяйте, че тя е един от най-важните фактори за красиви и здрави цветя. С некачествена почва може да си причините само неприятности.

Съобразете цветята с изложението на балкона. Ще намерите богат избор в градинските центрове от слънцелюбиви и сенколюбиви, капризни и непретенциозни, цъфтящи и листно-декоративни растения на добри цени. С тях ефектът ще бъде моментален.

Направете с малко цветя и много цветове райско кътче в градската джунгла. Кафето е в пъти по-приятно сутрин. Гарантирано! 

Неприятелите и болестите се развихрят

Затоплянето на времето и високата въздушна влажност са чудесна предпоставка за нападение от болести и неприятели. Бъдете бдителни. Следете за петънца по младите листа на розите, бегониите, божура, теменужките и др. Белите налепи означават само едно -брашнеста мана. Не чакайте да обхване цялото растение, а действайте бързо.

Проверявайте цветята за листни и всякакви други въшки. Олеандрите и цитрусите, бугенвилията, дипладенията и орхидеите са застрашени от белите памукови натрапници. Можете да се отървете от тях само чрез почистване с памуче, натопено в спирт или слаб инсектицид. Все пак трябва да бъдете много постоянни в борбата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X