Напишете дума/думи за търсене

Фатални грешки при прането на дънки

През 1853 г. Леви Щраус прави първите панталони от корабно платно, което е началото на историята на дънките. Тази дреха е била част от работно облекло повече от 100 години. Но през 60-те джинсите взривиха света на модата и станаха изключително популярни и скъпи. Между другото, има дънки в света, които струват 1,3 милиона долара.

„Мила“ ви съветва как да запазите цвета на дънките си и кои грешки да избягвате при прането им.

Пране на ръка

Прането на ръка е за предпочитане, защото е по-щадящо.

- По-добре е да се перат във вана, а не в леген. Това ще ви позволи да опънете дрехата по време на накисване и пране.

- По време на накисване (не повече от 1 час) добавете 1 чаша оцет и 2 супени лъжици сол. Смесете всички съставки в малко количество вода, преди да ги излеете във водата за пране. Тази смес ще спомогне за запазването на яркия цвят.

- Не използвайте вода, която е по-гореща от 40°С.

- Забравете за праховете за пране - те избелват металните детайли върху дънките. Използвайте течен препарат, шампоан или сапун.

- Използвайте мека четка. По-мръсните петна първо третирайте от вътрешната страна, а след това и от външната. Не търкайте един в друг крачолите.

- Ако използвате сапун, не го слагайте директно върху тъканта, а върху четка.

Пране в пералнята

Експертите твърдят, че прането в пералня не е толкова добро, но обикновено не разполагаме с време и сили, за да перем на ръка.

- Обърнете дънките си навън и изпразнете джобовете.

- Изберете деликатна програма: температурата на водата не трябва да бъде повече от 40°С, а оборотите на центрофугата не трябва да са повече от 600 завъртания. Високата температура влияе на цвета и дори на размера. Ако вашата перална машина има режим „деним“, изберете него.

- Използвайте течни перилни препарати. Добавете половин чаша оцет към водата, преди да изплакнете, за да запазите яркия цвят от избледняване.

- Перете дънките с други тъмни дрехи (черни, сиви или сини), тъй като това ще спомогне за запазването на цвета на тъканта.

Сушене

Изсушаването също е много важно.

- Денимът не обича ярка светлина и високи температури. Забравете за сушилните машини и горещия балкон. Оставете дрехата да изсъхне естествено, избягвайки пряка слънчева светлина.

- Не изстисквайте дънките.

- Изпънете дънките, преди простиране.

Ето още няколко съвета, за да запазите цвета на любимите си дънки.

- Ако просто искате да освежите дънките, поставете ги във фризера в торбичка с цип. За да се отървете от всички миризми, може да направите смес от вода и водка в съотношение 1:1 и да напръскате дрехата.

- Опитайте се да използвате перилен препарат, подходящ за тъмни дрехи: той е по-деликатен.

- Ако има кожени детайли, леко ги намажете с глицерин, за да ги предпазите от напукване.

17 неочаквани приложения на дънките в интериора

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X