Напишете дума/думи за търсене

Как да развиваме абстрактното мислене у децата

За малките деца светът е предметен. Той е това, което могат да пипнат и да видят. Когато играчката се скрие от погледа на детето, тя изчезва и от съзнанието му. Този тип мислене се нарича конкретно-образен. С порастването постепенно се развива способността да се мисли за неща, които не са непосредствено свързани със заобикалящата среда - появяват се представи за различни ситуации, героите от художествените произведения излизат от своята конкретика и започват да се възприемат като образи на доброто, злото, красивото.

В първите училищни години се преминава от конкретно към абстрактно мислене, без което не могат да се въведат основни математически понятия и да се правят връзки между тях. За детето ще бъде лесно да се справя със задачите и тестовете, ако в по-ранна възраст под формата на игра обясните какво е символ и знак. Не е толкова трудно - обръщайте внимание на графически символи от заобикалящата среда.

Например на пътните знаци и светофарите, които могат да означават "спри", "премини", "повишено внимание", "остри завои". Коментирайте защо са избрани именно такива изображения, а не други. Вкъщи рисувайте заедно и се опитвайте да създавате емблеми и знаци. Това е чудесен начин да развивате абстрактното мислене на детето. Дори математическите понятия "неизвестно" и "разлика" може да въведете на игра. Наредете пет-шест играчки в редица. След това скрийте една и подканете детето да ги преброи. Попитайте коя е липсващата.

Механизма на абстрактното мислене бихте могли да задействате и с театър на сенките. Тази древна театрална форма е чиста проба абстракция. Предложете на детето заедно да изиграете любимата му приказка. Героите създайте с помощта на различни конфигурации с ръце. Може да изобразите на стената летяща птица, куче, петел, лисица, таралеж.

Едно от най-простичките упражнения за развитие на абстрактното мислене е наблюдаването на облаци и оприличаването им на образи. В началото помогнете на детето, като покрай образа съчините и кратка история. Тази увлекателна игра почти винаги се харесва на малките и грабва вниманието им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X