Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с напуканите пети

Да оставим настрана неособено добрата гледка на на пуканите пети, но те могат да бъдат доста болезнени. Не ги пренебрегвайте, защото може да предизвикат инфекция и трябва да бъдат избягвани от диабетици и хора с отслабена имунна система.

Причини

Освен сухата кожа и прекаленото стоене прави може да доведе до напукване на петите. Ако сте с наднормено тегло, напрежението върху петите може да доведе до напукването им.

С напредването на възрастта кожата губи еластичността си и предизвиква нарушаване на целостта й.

Студените зими и отворените обувки през лятото могат да са виновниците за този проблем.

Прахът, мръсотията и нехигиеничните условия също са в сред причините за това състояние.

Не прекалявайте с топлата вода под душа, защото тя дехидратира кожата.

Дефицитът на цинк, витамини и омега-3 също може да напукат петите.

Много е важно да избирате точния номер обувки. Ако правите компромиси с по-малък размер не само че е болезнено, но и предизвиква допълнително триене. Триене предизвикват и по-големите обувки. То води до образуването на мазоли, които пък водят за ръка пукнатините.

Как да се отървем от тях

Накиснете ги в хладка вода за 10-15 мин и изтържете внимателно с пемза. След това нанесете крем за пети, масло за тяло или друг мазен овлажнител или вазелин. Обуйте чифт чорапи и спете с тях. Повтаряйте процедурата всяка вечер, докато петите не заздравеят.

Забележка: Избягвайте да нанасяте овлажнители и кремове между пръстите.

С натурални продукти

Масажирайте стъпалата си със сусамово олио преди лягане. Регулярно нанасяйте смес от глицерин и розова вода. Това успокоява и заздравява пукнатините. Кокосово то масло също ще свърши чудеса за външния вид на стъпалата.

Забележка: Тези илачи помагат на хора без здравословни проблеми. Ако петите ви са инфектирани, кървят или сълзят, най-добре се консултирайте с дерматолог.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X