Напишете дума/думи за търсене

Как принцеса Хая, потомка на пророка Мохамед, се превърна в бежанка

Емирът на Дубай и жена му са страстни почитатели на конете.

Тя е пряка потомка на пророка Мохамед от 43-о коляно, дъщеря на крал и сестра на крал. Той е един от най-богатите хора в света, емир на Дубай - най-проспериращият мюсюлмански град държава. И двамата са визионери, обичат коне, увличат се от езда и литература. Изглеждат като идеалната двойка. И бяха представяни за такава от световните лайфстайл списания през последните 15 години. До онзи ден, когато Нейно Кралско Височество принцеса Хая бинт Хусейн Йорданска напусна съпруга си шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, емир на Дубай и министър-председател на Обединените арабски емирства. Избяга от него заедно с двете им деца и малко средства за покриване на нужди от първа необходимост. Не повече от 40 милиона долара, които за живот в изгнание на кралска особа са наистина като джобни пари.

Къде точно се крие принцесата беглец, засега има само спекулации, но се разбра, че е поискала убежище в Германия, защото Великобритания не би могла да гарантира сигурност за нея и децата , предвид чудесните отношения между Лондон и Дубай. Освен това тя не би желала да свърши като доведената си дъщеря - принцеса Шамса - дете на емира на Дубай от друга жена, която през 2000 г. избяга в Англия, но бе похитена от специални агенти на емира и върната в Дубай.

Из медиите се коментира, че принцеса Хая дълго планирала всичко с помощта на германски дипломатически представител.

Лека шпионска нишка

се прокрадва и в тази история, така както беше по-рано в случая и с бягството на принцеса Латифа, в организацията на което взе участие бивш френски разузнавач, водолаз. Принцеса Латифа е друга дъщеря на емира на Дубай, направила опит да се спаси в чужбина, но при нея нещата се объркаха и яхтата, с която се опитваше да избяга по море, бе щурмувана от емиратски спецчасти в Индийския океан и върната в Дубай.

Защо бягат жените от семейството на шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, е тема за отделен анализ.

45-годишната принцеса Хая бинт Хусейн е едно от 11-те деца на починалия през 1999 г. йордански крал Хюсеин. Тя е полусестра на сегашния йордански крал Абдула II. Завършила е Оксфордския университет и е шампион по езда. Още 13-годишна тя представлява Йордания в международни конни състезания. Получава медал в Панарабските игри през 1992 г., ставайки първата отличена жена в историята на това състезание. През 2000 г. участва и в Олимпийските игри в Сидни. 

Принцеса Хая и съпругът й шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум
Принцеса Хая и съпругът й шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум
 
Принцесата е една от най-добрите ездачки в света.
Принцесата е една от най-добрите ездачки в света.

На 10 април 2004 г. Хая се омъжва за емира на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум. През 2007 г. се ражда първото им дете - принцеса Джалила.

Принцеса Хая развива и активна обществена дейност. Тя е член на Международния олимпийски комитет, посланик на добра воля на Световната организация по прехраната, посланик за мир на ООН и председателства различни хуманитарни организации. 

Заради международните си ангажименти принцесата често пътува в чужбина, а през последното десетилетие тя се превърна в една от най-разпознаваемите фигури от арабската и световната аристокрация. Затова допринасят и нейният стил на обличане, многобройните медийни изяви, придружени с впечатляващи фотосесии. Докато на официални мероприятия в ОАЕ принцесата се представя в по-сдържани костюми, покривайки главата си с лек копринен шал, в задграничните си пътувания

блести с шармантност и колекция от шапки

и чанти, която кара западните светски дами да я следват със завистлив поглед. 

Сред забележителния аутфит има голям набор от разноцветни бродирани кафтани, но нито един хиджаб. Тя предпочита косата да се вижда и нерядко я носи свободно пусната. Когато я питат от кого се вдъхновява, чесно сочи за пример родната си майка - кралица Алия, принцеса Даяна и кралица Елизабет II. 

Когато е в чужбина, Хая предпочита да се облича като западна жена.
Когато е в чужбина, Хая предпочита да се облича като западна жена.
Хая бинт Хусейн с дъщеря си принцеса Джалия
Хая бинт Хусейн с дъщеря си принцеса Джалия

Неотдавна в интервю за едно лайфстайл списание принцеса Хая споделя, че била впечатлена от книгата Cast Away на Шарлот Макдоналд-Гибън, описваща бежанската криза в Европа.

“Препоръчвам ви да прочетете тази книга, тя ще ви накара да разберете невъобразимите решения, които човешки същества са принудени да вземат в днешния наш свят. Да рискуваш затвор или мъчения, за да намериш по-добър живот за децата си. Да повериш съдбата си и тази на част от семейството си в ръцете на хора, които не познаваш... Толкова много отчаяни хора има по света, които трябва да се справят с ужасяващи избори по различни причини. Това кара всички ни да се вслушаме в този призив и да свършим това, което зависи от нас...”

Дали когато е давала това интервю, Хая бинт Хусейн вече е планирала своето бягство? Или може би книгата за бежанците толкова е трогнала принцесата, че на подсъзнателно ниво я е подтикнало сама да се превърне в бежанка?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X