Напишете дума/думи за търсене

Родители, не бързайте с проходилката

Макар от раждането на едно дете до прохождането му да има доста време, има някои особености, които младите родители е добре да знаят.

В днешно време много малко майки използват пелени вместо памперси, но ако вие сте от тях, тогава трябва да знаете, че не е много добре да повивате детето.

Естествената поза на всяко новородено е свити и разкрачени крака като жабче. Всяко нещо, което пречи на детето да я заеме, може да увреди тазобедрените стави или да ограничи обема на движение в тях. Заблуда е, че така детето ще има прави крака.

Носете детето на хълбок. Това е доста удобно, а и полезно за тазобедрените стави.

Ако сте от родителите, които искате да усещате постоянно допира на детето си до гръдния си кош, то по-добре това да става след третия месец, когато децата придобиват по-добър контрол върху движението на главата и шията.

Тъй като детското легло е често до стена, в която няма нищо интересно, детето обръща главата си в посоката, в която има движение. Затова от време на време го обръщайте така, че главата да отиде на мястото на краката в легнало положение. Редувайте двете положения. По този начин се избягва ограничаването на подвижността в шията.

Лазенето е важна фаза в двигателното развитие на детето и подготовка към изправяне и прохождане. Всички здрави деца лазят, но невинаги по начина, по който ние очакваме от тях. Някои се придвижват чрез отблъскване с крака, други чрез придърпване с ръце, търкаляне, лазене назад, извиване на тялото, друсане.

Важно е да не бързате с проходилката. Изчакайте да се развие лазенето.

Що се отнася до седенето и прохождането сроковете за тях са доста различни. И сядането, и прохождането са задачи на мозъка. Той единствен решава кога да отправи нужните команди. За тяхното формиране се включва цяла банда експерти - центрове на равновесие, мускулна координация и сила, зрителен контрол, рефлексни дъги. Едва тогава детето е способно да приведе крайниците в поредицата от движения, които наричаме "ходене".

-----

Често родителите са притеснени от осите на долните крайници - като буквата О или Х. При израстването тези "деформации" се коригират, понякога дори до обратната позиция - от О в бебешка възраст стават Х в ранна детска възраст. Възможно е после да станат пак О. Тези изкривявания са винаги симетрични за двата крака и са в определени граници. Изкривявания само на единия крак или големи изкривявания на двата налагат консултация с лекар за изключване на рахит, травматични увреждания или някои сравнително редки заболявания. Нормалните физиологични изкривявания са най-интензивни в ранно детство и продължават до около десетгодишна възраст, когато краката придобиват форма близка до окончателната.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X