Напишете дума/думи за търсене

Как да неутрализираме влечението към хазарта

Живеем в тревожно време, което все по-често ни кара да залитаме към зависимости, само и само за да си доставим краткотрайно и химерно щастие.

Когато човек загуби удоволствието от простите неща, силните емоции се явяват като компенсация на липсващото.

В психотерапията съществува понятие "екзистенциален вакуум", или чувство за празнота. То идва, когато не сме наясно със смисъла на живота.

Тази празнота е свързана и с липса на любов, приятелства, занимания и хобита.

В търсене на заместител търсим други разрешения. Страстта към хазарта е точно такъв заместител - силно чувство, тръпка.

Това заместване постепенно създава много проблеми. Хазартът е състояние на зависимост, което в по-тежка фаза може да се разглежда и като болест. За жените любовта, хармонията и емоционалната пълнота играят по-голяма роля. Затова уж силният пол по-често става зависим от хазарта, алкохола и наркотиците. Дамите като че ли умеят повече да се контролират и да се радват на дребните неща. Те обаче са по-застрашени, ако не намерят щастието в живота си. Трудно преживяват липсата му, ако не го заместят със силни преживявания.

От хазартна треска страдат най-често хора, останали сами, със сексуални проблеми и затлъстяване.

Как да се възпротивим на изкушението?

Природата лекува и трябва да се възползваме от нея. Тя събужда силите на организма, човек се опомня от неприятностите и стреса. Източната медицина Аюрведа, според която хората се делят на различни типове, предлага нормализиране на състоянието чрез връщане към естествените неща - здрав сън, упражнения за нормализиране на енергиите в тялото, йога упражнения.

Има и чайове от билки, които действат антистресово, връщат баланса и възпират необходимостта ни от хазартни изкушения.

Има хранителни добавки от билки и пълноценни храни, които действат антистресово - герифорте, жен шен и пчелно млечице, зелен чай. Етерични масла от копър, лавандула, цитрусови плодове, бергамот създават усещане за спокойствие, релакс.

Подправките също имат невероятни възможности да ни върнат равновесието. жинджифилът извлича негативните енергии, потиска страховете за бъдещето, успокоява, повишава концентрацията. Куркумата пък дава чувство за реалност и адекватни реакции.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X