Напишете дума/думи за търсене

Тънкости на италианската кухня (+рецепти)

Класическа лазаня

пакет пресни кори за лазаня 250 г

зехтин

настърган пармезан

За рагуто:

110 г масло

парче целина, нарязана на ситно

1 морков, ситно нарязан

1 глава червен лук, ситно нарязан

25 г сушени манатарки, накиснати в продължение на 10 минути в гореща вода, изцедени и нарязани на едро

стръкче розмарин на ситно – листа и стебло

1 кг телешка кайма

125 мл сухо бяло вино

400 г домати от консерва

За соса бешамел:

75 г масло

125 г брашно

1 л прясно мляко

1 дафинов лист

индийско орехче

100 г настърган пармезан

2 жълтъка

Начин на приготвяне:

1 За рагуто разтопете маслото в дълбока касерола на средна температура и добавете целината, моркова, лука манатарките, розмарина и овкусете със сол и черен пипер. Запържете ги за 5 минути.

2 Добавете месото и хубаво го разбъркайте със сместта. Гответе още 5 минути и тогава изсипете виното и доматите.

3 Намалете огъня, сложете похлупак и оставете да къкри 1 час и 30 минути. В последните 30 минути махнете похлупака, за да се изпари течността. Ако е необходимо, подправете отново.

4 За соса бешамел сварете прясното мляко заедно с дафиновия лист. В друга касерола разтопете маслото и започнете да му добавяте по малко брашно и по малко от млякото. Целта е да не останат бучки, така че бъркайте добре. Когато сте сложили цялото брашно и млако, оставете да се готви още 10 минути. Отстранете дафиновия лист, овкусете с индийско орехче и добавете пармезана и жълтъците. Оставете да се охлади, като покриете с фолио, за да не хване коричка.

5 Загрейте фурната на 180 C и кипнете вода. Пускайте всяка кора за 20 секунди във врящата вода, за да омекне, и веднага ги потапяйте в студена вода. Между другото, ако работите с наистина прясна паста и сте подготвили добро количество сос и бешамел, може да пропуснете тази стъпка. Корите ще се приготвят във фурната.

6 Намазнете тавичката и поставете една кора на дъното. Върху нея разпределете част от рагуто, залейте с бешамел. Повторете, докато свършите с всички съставки.

7 Завършете със солидно количество бешамел и поръсете щедро с пармезан.

8 Печете лазанята 40-45 минути, докато хване хубава коричка, а след това я извадете и я оставете да се охлади около 10 минути.

Сицилианска яхния с патладжани „Капоната“

Необходими продукти:

2 големи патладжана на едри парчета

1 малка глава червен лук на шайби

2 скилидки чесън на ситно

½ връзка магданоз

2 с.л. каперси, отцедени

1 шепа маслини без костилки

5 големи розови домата на едро

зехтин

сушен риган

2-3 с.л. оцет

2 с.л. бадеми, запечени на тиган

Начин на приготвяне:

1 Загрейте мазнина в дълбока касерола и сложете парчетата патладжан и ригана и подправете със сол. На силен огън гответе 4-5 минути, като бъркате непрекъснато.

2 Когато парчетата патладжан са хубаво златисти от всички страни, добавете лука, чесъна и стеблата на магданоза, нарязани на ситно. Ако патладжанът е поел цялата мазнина, добавете още малко.

3 Сложете каперсите и маслините и полейте с оцет.

4 Когато оцетът се изпари, добавете и доматите и при непрестанно бъркане гответе още 15 минути.

5 Ако се налага, подправете отново със сол и черен пипер на вкус и сервирайте капонатата с магданозените листенца и запечените бадеми отгоре.

Пиле с лимони

Необходими продукти:

8 пилешки гърди обезкостени и без кожата

3 с.л. масло

зехтин

3 скилидки чесън пресован

сока от 1 лимон

½ ч.ч. течна сметана

няколко стръкчета мащерка

10 малки пресни картофа

2 ч.ч. листа от спанак

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200°C.

1 Сварете картофите за 5 минути и ги извадете от врялата вода.

2 Овкусете пилето добре със сол и черен пипер.

3 В дълбок тиган разтопете 2 с.л. маслото и изсипете малко зехтин. Сгответе пилето на висока температура по 2 минути от двете страни и извадете месото да се отцеди на салфетка, а мазнината изсипете в буркан за друго готвене.

4 Разтопете останалата 1 с.л. масло в тигана, добавете чесъна и го гответе 1-2 минути, като бъркате непрекъснато.

5 Добавете бульона, сока от лимон и сметаната, а също и мащерката. След това изсипете вътре картофите и пилешките гърди.

6 Печете във фурната 30 минути. След като е готово, добавете спанак и сервирайте.

Тирамису

Необходими продукти:

120 мл еспресо на стайна температура

60 мл сухо вино Марсала

2 ванилии

3 големи жълтъка

50 г захар

225 г маскарпоне

175 мл течна сметана

18-20 броя бишкоти

30 г черен шоколад или какао за поръсване

Начин на приготвяне:

1 Комбинирайте кафето с 2 с.л. от Марсалата, ванилията и лъжичка захар.

2 Разбийте жълтъците заедно с 2 с.л. Марсала и 3 с.л. захар в купа, поставена върху тенджера с леко вряща вода. Трябва да бъркате 5-8 минути, без да спирате.

3 След това добавете маскарпонето и добре го разбъркайте.

4 В друга, напълно суха купа разбийте течната сметана, докато стане с връхчета.

5 Когато сместта с маскарпонето и жълтъците се охлади, внимателно съберете двете смеси, като бъркате, докато се получи идеална консистенция.

6 Потапяйки всяка бишкота в кафето за кратко, ги подредете на един пласт. Може да се наложи да разчупите някои от бишкотите, за да се получи идеален пласт.

7 Покрейте с половината крем, след това повторете с останалите бишкоти и останалия крем.

8 Украсете с настърган шоколад или с какао, което може да поръсите през цедка. Охладете поне 6 часа, преди да консумирате.

За още практична информация, вкусни предложения, срещи с кулинарни блогъри и специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите летни вкусни предложения, с които ще задоволите и най-претенциозното небце. Ще научите кои храни са подходящи за плосък корем. Ще разберете кои са тайните на хляба с квас и как се прави величествен домашен сладолед. Тук са и шест идеи за ястия с кръстоцветни зеленчуци, с които да впечатлите.
Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите безалкохолни напитки по света, ще се натъкнете и на невероятни предложения със сирена.
Ще ви предложим рецепти за нисковъглехидратни омлети.
Ще ви срещнем и с естрагона, който придава изискан аромат на гозбата, а наш специален гост е Анатолий Попов от “Кухнята на Tolik”, който споделя кулинарните си съкровища.
В броя ще откриете меню, подходящо за деца. Ще ви запознаем и с испанската кухня, която е микс от вкусното на гърците и римляните.
От астролога и нумеролога Алена ще научите, че болестите са лечими, стига да осъзнаете коя е грешката, която ги е предизвикала. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X