Напишете дума/думи за търсене

Тънкости на италианската кухня (+рецепти)

Сицилианска яхния с патладжани „Капоната“

Необходими продукти:

2 големи патладжана на едри парчета

1 малка глава червен лук на шайби

2 скилидки чесън на ситно

½ връзка магданоз

2 с.л. каперси, отцедени

1 шепа маслини без костилки

5 големи розови домата на едро

зехтин

сушен риган

2-3 с.л. оцет

2 с.л. бадеми, запечени на тиган

Начин на приготвяне:

1 Загрейте мазнина в дълбока касерола и сложете парчетата патладжан и ригана и подправете със сол. На силен огън гответе 4-5 минути, като бъркате непрекъснато.

2 Когато парчетата патладжан са хубаво златисти от всички страни, добавете лука, чесъна и стеблата на магданоза, нарязани на ситно. Ако патладжанът е поел цялата мазнина, добавете още малко.

3 Сложете каперсите и маслините и полейте с оцет.

4 Когато оцетът се изпари, добавете и доматите и при непрестанно бъркане гответе още 15 минути.

5 Ако се налага, подправете отново със сол и черен пипер на вкус и сервирайте капонатата с магданозените листенца и запечените бадеми отгоре.

Пиле с лимони

Необходими продукти:

8 пилешки гърди обезкостени и без кожата

3 с.л. масло

зехтин

3 скилидки чесън пресован

сока от 1 лимон

½ ч.ч. течна сметана

няколко стръкчета мащерка

10 малки пресни картофа

2 ч.ч. листа от спанак

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200°C.

1 Сварете картофите за 5 минути и ги извадете от врялата вода.

2 Овкусете пилето добре със сол и черен пипер.

3 В дълбок тиган разтопете 2 с.л. маслото и изсипете малко зехтин. Сгответе пилето на висока температура по 2 минути от двете страни и извадете месото да се отцеди на салфетка, а мазнината изсипете в буркан за друго готвене.

4 Разтопете останалата 1 с.л. масло в тигана, добавете чесъна и го гответе 1-2 минути, като бъркате непрекъснато.

5 Добавете бульона, сока от лимон и сметаната, а също и мащерката. След това изсипете вътре картофите и пилешките гърди.

6 Печете във фурната 30 минути. След като е готово, добавете спанак и сервирайте.

Тирамису

Необходими продукти:

120 мл еспресо на стайна температура

60 мл сухо вино Марсала

2 ванилии

3 големи жълтъка

50 г захар

225 г маскарпоне

175 мл течна сметана

18-20 броя бишкоти

30 г черен шоколад или какао за поръсване

Начин на приготвяне:

1 Комбинирайте кафето с 2 с.л. от Марсалата, ванилията и лъжичка захар.

2 Разбийте жълтъците заедно с 2 с.л. Марсала и 3 с.л. захар в купа, поставена върху тенджера с леко вряща вода. Трябва да бъркате 5-8 минути, без да спирате.

3 След това добавете маскарпонето и добре го разбъркайте.

4 В друга, напълно суха купа разбийте течната сметана, докато стане с връхчета.

5 Когато сместта с маскарпонето и жълтъците се охлади, внимателно съберете двете смеси, като бъркате, докато се получи идеална консистенция.

6 Потапяйки всяка бишкота в кафето за кратко, ги подредете на един пласт. Може да се наложи да разчупите някои от бишкотите, за да се получи идеален пласт.

7 Покрейте с половината крем, след това повторете с останалите бишкоти и останалия крем.

8 Украсете с настърган шоколад или с какао, което може да поръсите през цедка. Охладете поне 6 часа, преди да консумирате.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X