Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим за бъбреците си

Знаем много за това от какво имат нужда, за да са здрави, сърцето ни, кожата ни, очите, мускулите, ставите, но често пренебрегваме нуждите на бъбреците. Ето няколко правила, които ще направят работата на тези толкова съществени органи по-лека. Защото нека не забравяме, че бъбреците контролират баланса на течностите в организма, играят важна роля за детоксикацията му и поддържането на киселинния баланс в него и имат функцията да контролират нашето кръвно налягане и хормони.

Хидратирайте се, но не прекалявайте

Водата има основно значение за функцията на тъканите и органите в човешкото тяло, за транспорта на молекулите, за изхвърлянето на ненужните вещества. Балансираното приемане на течности е от огромно значение за цялостното ни състояние, включително за психическото. Знаем, че за баланса на течностите отговаря отделителната система с нейните основни органи – бъбреците. При недостиг на вода бъбреците объркват своите отделителни функции – задържат ненужни вещества и изхвърлят други, които са необходими на организма. Ето защо е необходимо винаги да сме добре хидратирани – така и работата на бъбреците ще се случва правилно.

Противно на общоприетото схващане обаче нито едно изследване не е доказало хиперхидратацията като ефективна практика за засилване на бъбречната функция. Така че пийте достатъчно вода, но не и прекалено много.

Хранете се здравословно

Много често проблемите с бъбреците започват от други медицински състояния като затлъстяване и високо кръвно налягане. Здравословното, балансирано меню и липсата на подкожни мазнини облекчават работата на бъбреците. Избягвайте прекомерната консумация на месо, защото високите нива на пикочна киселина спомагат за образуването на камъни в бъбреците. Също така имайте достатъчно източници на калций в менюто си. Ниското ниво на калций спомага за образуването на камъни също.

Редовна физическа активност

Поддържането на физическата ни форма помага да се регулира кръвното налягане и оттам спада рискът от хронична бъбречна болест. В същото време специалистите припомнят, че ако сте предразположени към проблеми с бъбреците, трябва да внимавате и да не се натоварвате прекалено, за да пазите мускулната тъкан.

Спрете цигарите

Пушенето уврежда кръвоносните съдове, а по този начин се намалява притокът на кръв в бъбреците. Когато бъбреците нямат адекватен кръвен поток, те не могат да функционират на оптимални нива. Освен това пушенето увеличава риска от високо кръвно налягане, както и опасността от рак на бъбреците.

Не прекалявайте с медикаментите

Бъбреците имат задача да изхвърлят ненужните вещества, за да филтрират нашата кръв. Затова когато ние приемаме твърде много медикаменти, натоварваме и усложняваме тяхната работа. Ако е възможно, въздържайте се от прием на прекалено много лекарства.

Приемайте важни хранителни добавки

Дори да успяваме да спазваме всички правила на здравословния начин на живот, днес работата на бъбреците е прекалено усложнена от всички храни с консерванти, от липсата на натурални съставки със сигурен произход, от намалената физическа активност и от стреса, разбира се. Затова е важно да подсигурим здравето на тези основни органи в тялото си, като приемаме съответните добавки. Бихме ви препоръчали да заложите на доказал се в годините продукт - таблетките Urinal® Nefro. Това е натурален продукт, който комбинира силата на различни билкови съставки, внимателно подбрани витамини и минерали, за да поддържа здравето на бъбреците ви, допринасяйки за тяхната функция и спомагайки за защитата на техните клетки. Освен това те подпомагат бъбреците ви в случай на претоварване с токсини и отпадъци.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X