Напишете дума/думи за търсене

Коко Шанел и нейните забранени любови

Посвещава аромата на любимия си, който загива трагично в катастрофа
Посвещава аромата на любимия си, който загива трагично в катастрофа
Защо обаче го оставя само с номер, остава загадка. Различни са теориите. Според Мишел Марли пет “е число на любовта – неделима комбинация от мъжкото три и женското две”. Друга изследователка на живота на Шанел - Мари-Доминик Льолиевър, се пита в книгата си CHANEL & CO: “Защо пет? Пет като петте деца в семейство Шанел? Като 5 февруари 1895 г., сетния ден на този свят на Жана Дьовол, нейната майка? Пет като квинтесенцията? Или като петте сетива?”. Факт е, че пет винаги е било важно число за Коко. Неслучайно тя винаги представя всяка своя нова колекция на 5 февруари.

И макар начинанието да е започнато като на шега, “Шанел №5” се превръща в

най-известния парфюм в света

А Коко остава в историята с емблематичните си фрази: “Жената, която не използва парфюм, няма бъдеще” и “Парфюмирайте се навсякъде, където очаквате, че могат да ви целунат”.

Но този аромат е само малка част от важното наследство на Коко. Защото тя не просто създава дрехи и аромати, а прави истинска революция и се превръща в една от най-влиятелните личности на XX век.

Тя създава не просто красива, но и удобна мода. Във време на кринолини и корсети това е почти немислимо. Шанел дава свобода на жените. Габриел поставя края на дрехите, които деформират женските тела, и създава такива, които не спъват движението, не ограничават и носят комфорт. Мода, която е в унисон с еманципацията на жените – това е манифестът на Коко.

Габриел “открадва” панталона - тази толкова съществена част от мъжкия гардероб, и го превръща в дамска дреха. Тя създава емблематичния костюм “Шанел”, символ на еманципираната жена. Той не е просто мода, а

оръжие за дамите

– начин да излязат от ролята на домакини и да се превърнат в професионалистки.

Коко остава в историята и с малката черна рокля – без излишни финтифлюшки, без панделки и драперии, без корсет. Рокля, която да подчертава тялото на жената в неговото съвършенство, а не да го деформира по измислени стереотипи за красота.

Въпреки че днес някои намират фалшивите бижута за проява на ужасен вкус, Шанел е тази, която всъщност налага модата им. Коко е новаторка и в този област. Тя създава т.нар. бижута от Тампъл – копия на истински, но които тя превръща в произведения на изкуството. Коко не се колебае да комбинира истински перли с обикновени панделки и имитации на скъпоценни камъни, както и златни или сребърни елементи с фалшиви перли.

За Шанел това е просто поредната провокация – начин да си ексцентричен, да изпъкнеш сред всички богаташи, които и без това разполагат с пищни бижута за милиони. За Коко, която години наред се е чувствата чужда в

света на аристократите,

това е начин да им натрие носа. Шанел оставя и вдъхновението да се експериментира със стила. Известно е изказването й: “Модата отминава, стилът остава”. Тя самата никога не рисува модели на роклите си, а ги изпробва върху манекенка, следвайки предварително изградена представа или вдъхновение.

Габриел Шанел обича да позира по всяко време.
Габриел Шанел обича да позира по всяко време.
Най-важното, което Шанел оставя в наследство на дамите, е съветът да са уверени в своята женственост, да бъдат дръзки и да се стремят да привличат внимание независимо на каква възраст са. За нея Льолиевър пише:

“На двайсет години тя е красива, на четирийсет – очарователна, на седемдесет – неустоима. Тя позира. С юмрук на хълбока като завоевателка. С издаден напред ханш като леко момиче. С цигара между устните. С ръка в джоба на полата.

Начумерена. Или с детинска усмивка.

За Габриел Шанел всичко е спектакъл, на който тя е постановчик. Тя е жена, привързана към представлението и аплодисментите. Макар да не се намира на сцена, тя играе. Нейните къщи са като театрални декори, където тя изпълнява главната роля, за която сама избира костюмите и превръща клиентките си във фигурантки. Модата на Шанел разказва една история – нейната собствена".

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X