Напишете дума/думи за търсене

8 неща, които може да направим за доброто на климата

„В свят на повече от седем милиарда души, всеки от нас е капка в морето, но с достатъчно капки може да напълним всяко море.“

Дейвид Сузуки

Тъй като климатът се затопля, екстремните метеорологични събития стават все по-чести и интензивни, нивата на световния океан се покачват, продължителните суши оказват натиск върху хранителните култури, а много животински и растителни видове са на ръба на изчезване. Какво може да направим като отделни индивиди, за да разрешим проблем от такъв мащаб и тежест?

Представяме ви осем начина, чрез които може да помогнете в борбата с изменението на климата.

1. Използвайте енергията разумно. Така пестите и пари

Ставайки по-енергийно ефективен, вие не само замърсявате по-малко, но и спестявате пари.

- Ползване на енергийно ефективни крушки

- Инсталирайте термопомпа във вашия дом. Тези помпи работят чрез извличане на топлина от едно място и прехвърляне на друго

- Изключете компютрите, телевизорите и друга електроника, когато не ги използвате

- Перете дрехите в студена или топла вода (не гореща)

- Сушете дрехите си на въздух, а не в сушилня

- Търсете етикета Energy Star, когато купувате нови уреди

- Санирайте дома си, за да предотвратите изтичане на топлина през зимата и се опитайте да го запазите прохладен през лятото без климатик

2. Променете хранителния си режим

Решенията, които вземаме относно храната, могат да имат дълбоко въздействие върху околната среда. Ето четири прости начина да направите диетата си по-благоприятна за климата.

- Яжте повече ястия без месо

- Купувайте органични продукти и такива от местни производители, когато е възможно

- Не хвърляйте храна

- Отглеждайте своя

3. Започнете разговор, свързан с климата

Въпреки че повечето от нас смятат, че изменението на климата е решаващ въпрос, който трябва да бъде решен незабавно, ние рядко повдигаме това като въпрос сред приятели и семейство.

Решаването на изменението на климата ще изисква всички ние да работим заедно и не може да направим това, без да общуваме ефективно. Време е всички ние да водим повече разговори, свързани с този наболял проблем.

Попитайте някой свои близък как климатичните промени му влияят. Чуйте неговите мисли и истории, а след това споделете своите собствени.

4. „Озеленете“ пътуванията си

Транспортът е един от основните замърсители с вредни емисии.

Многото начини за намаляване на транспортните емисии също ще ви направят по-здрави, по-щастливи и ще ви спестят няколко лева. Винаги и където можете:

- Ползвайте обществен транспорт

- Карайте колело

- Не се возете сами в автомобила, споделяйте пътя до службата си с някого

- Ако имате възможност, купете си електрическо или хибридно превозно средство

- Летете по-малко със самолет (ако летите, уверете се, че компенсирате емисиите си на земята)

5. Консумирайте по-малко, хабете по-малко, наслаждавайте се на живота повече

Фокусирането върху простите удоволствия в живота - прекарването на времето в природата, общуването с близки и промяната към добро за околните и нас - осигурява повече цел, принадлежност и щастие, отколкото да купуването на безброй вещи, водени от нашата консуматорска природа. Споделянето, собственоръчно направените неща, поправянето, рециклирането, компостирането са добър старт.

Увеличете ангажираността си към хората и местата, които обичате, като не забравяте, че човеците сме едно с природата.

6. Подкрепете или се присъединете към ръководените от младежи движения

Младите хора са най-застрашени, когато става въпрос за изменението на климата. Тяхното бъдеще е под въпрос, ако не успеем да спрем глобалното затопляне. По цял свят децата, тийнейджърите и младежите поемат нещата в свои ръце по вдъхновяващи начини. Помогнете им да развият движението си, като се присъедините и ги подкрепите, колкото можете.

7. Инвестирайте във възобновяеми енергийни източници и се освободете от изкопаеми горива

Глобалният стремеж към по-чиста, по-здравословна енергия е на ход. С намаляването на разходите всеки ден възобновяемата енергия е най-добрият избор за околната среда и икономиката.

Дори и да не може да инсталирате слънчеви панели върху покрива на дома си или вятърна турбина, все пак може да бъдете част от икономията на чиста енергия. Търсете местни кооперации за възобновяема енергия, към които да се присъедините. И забравете за печките с въглища.

8. Бъдете политически активни и гласувайте

Въпреки че е важно да предприемем действия за намаляване на нашите индивидуални въглеродни отпечатъци, ние също трябва да се съсредоточим върху промяната на по-голямата система. Именно там имаме най-голямата възможност да намалим емисиите.

Гласувайте за лидерите на всички нива на управление, които вземат сериозно изменението на климата. Те трябва да се ангажират с определянето на научно обосновани цели за намаляване на вредните въглеродни емисии, като прилагат ясни планове за постигане на тези цели, адаптиране към изменението на климата и преминаване към икономика на чиста енергия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X