Напишете дума/думи за търсене

Историята на Марияна Павлова - най-ниският глас на Земята

“Може да има и друг човек на земята с по-нисък глас от моя, но аз реших да документирам своя и това вече е факт. България ще остане в историята с това”, казва певицата Марияна Павлова от Смолян.

Тя бе призната от Книгата на рекордите “Гинес” за най-ниския контраалт в света със специален сертификат.

В Лондон, където Марияна живее, в специални условия и при строги правила са констатирани 57,9 херца на гласа ѝ. Контраалтът е женски певчески глас, най-ниската разновидност на алта. Характеризира се с дълбоки, плътни, ниски тонове, напомнящи мъжки глас.

В популярната музика в такъв диапазон на гласа се изявяват Адел, Шакира, Тина Търнър

“Условието за рекорда беше да започна от произволен тон и без въздух, хроматично (на полутонове) да стигна до тона, за който кандидатствах - (B Flat) си бемол на контра-октава.

Пях само вокал “о”, защото е удобен за гласа. Ако си представим пианото, изпетият от мен тон отговаря от ляво на дясно на шестия черен клавиш - си бемол на контраоктава. Този тон е от регистъра на бас-баритоновите мъжки гласове”, обяснява Павлова.

Рекордът е осъществен на 3 юни 2019 г. при Анди Брук - тонрежисьор и собственик на студио в Лондон, който работи с известната група Status Quo. Официални свидетели на постижението стават композиторът, диригент и педагог Дерек Джоузеф Куунг и цигуларят Уилиам Фицморис.

“Със сигурност мога да изпея песен и с по-ниски тонове от този при рекорда, но целта ми бе да го постигна и затова не рискувах”, казва Павлова. Според нея отдавна мечтаела за този рекорд. В семейството ѝ също я насърчавали.

Когато се зародила идеята за рекорда, търсила начини да го постави със съдия

Като си решил да направиш постижение със съдия, му се заплаща хонорар от порядъка на $ 5-6 хил. Негова грижа обаче е да осигури звукозаписно студио, подходяща апартура, екип и формалности по апликационните форми.

Тогава търсела спонсори, тъй като нямала нужната сума, но безуспешно. Сега постига рекорда безплатно. Кандидатствала миналата година, но тогава била спряна по формални причини. Забравили да впишат в апликациите, че по време на рекорда не е взимала стимуланти - хапчета, бонбони, наркотици и др., за да постигне тези ниски тонове. И рекорда миналата година отишъл при Хелън Лий Хей, но родопчанката я измества тази година, тъй като изпява с една терца по-надолу.

Англичанката записала гласа си в Германия във вокална тоналност, която българката пее от 19 г. Подобни композиции ѝ писал тогава известният композитор проф. Стефан Драгостинов.  

Певицата с прекрасна носия като част от ансамбъл “Родопа”
Певицата с прекрасна носия като част от ансамбъл “Родопа”

“Изискваха двама свидетели, които са утвърдени музиканти и могат да потвърдят рекорда, освен апаратурата, която го измерва, тъй като колкото е по-нисък гласът, толкова са по-малки херцовете”, обяснява певицата.

В подготовката помагал и съпругът ѝ Ваньо Андонов, който е оперен певец.

“Ниският глас явно ми е наследство. Майка ми пее контраалт, дъщерите ми, които не се занимават с музика, но пеят добре, също са контраалт”, казва Марияна. Тя е дъщеря на именитата родопска певица Христина Лютова, която има стотици записи. 80-годишната ѝ майка е била 46 г. на сцена, от които 32 с ансамбъл “Родопа”. Пяла е и в ансамбъл “Филип Кутев”, част е и от дамското трио “Родопея”.

През 1976-а е удостоена със званието “заслужила артистка”. Христина Лютова сега не пее професионално, тъй като има здравословни проблеми - наскоро ѝ е поставен пейсмейкър. Но подкрепя изцяло дъщеря си.

Наследничката ѝ е завършила Музикалното училище в Широка лъка, след което 16 г. е в състава на ансамбъл “Родопа”. Следват “Космическите гласове”, “Драгостин фолк национал”, “Големите български гласове”, камерните формации квартет “Славей” и кабaтрио “Родопея”. Павлова винаги е била най-ниският глас в хорове и формации.

“За мен специално композитори са писали най-ниските тонове.

На концерти винаги са питали кой е мъжът във вашия хор”,

казва певицата.

В кариерата се засичат с майка ѝ в “Родопея”.

Веднъж трябвало да пътуват за концерт във Франция. Когато отишли във френското посолство за визи, служителят, който одобрява кандидатите, преценил, че май не са певици, защото не ги бил чувал. Намекнал дори, че щели да пътуват с икономически намерения. Родопчанките, за да докажат, че действително пеят и отиват на концерт,

запели в посолството и онзи веднага се убедил, че става дума за големи български гласове

Марияна попаднала случайно в Лондон. Отишла да помага на дъщеря си Таня и да гледа внучката Алекса, която сега е на 6 г., и така останала да живее там.

“Внучката, която е наполовина китайка, е толкова талантлива, че може да подмине и мен, и баба си с уменията си. Алекса вече свири в рок банда в училището, ходи на уроци по пиано и барабани и прави бийтбокс”, казва Павлова.

Родопчанката с най-ниския глас сега ще преподава музика в своя школа. Първите ѝ ученици са руснаци и китайци. Осигурил ги зет ѝ Джи Чин, който е икономист по професия и работи като туристически гид, но е много музикален.

“Уча ги на солфеж и музикална техника. Понякога и на популярни песни. Тези две нации имат голямо уважение към музиката и считат, че тя трябва да присъства в уменията им”, споделя родопчанката. Въпреки че живее далеч от родината, Марияна не пропуска фолклорни прояви в британската столица.

“Крайно време е, ние - българите, да спрем да гледаме кой, защо, кога, къде и колко, а да се вгледаме в себе си и да се гордеем с красивата си родина, древния произход, богата история, знания, можене и физическа красота! Това мисля аз и то е водещо в моя характер”, категорична е певицата.

Явно съм наследила майка ми - тя пее контраалт, казва певицата.

Марияна е наследила ниския певчески глас от майка си именитата Христина Лютова.
Марияна е наследила ниския певчески глас от майка си именитата Христина Лютова.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X