Напишете дума/думи за търсене

Грешки, свързани с носенето на контактни лещи

Ако носите контактни лещи, сте напълно наясно с техните предимства и недостатъци.

Те фино настройват зрението, премахват замъгляването и са удобни, когато се занимавате с физически дейности, на които очилата пречат.

От друга страна, може да бъдат скъпи, склонни към повреда от мръсотия и отломки, както и заради небрежност на ползвателите си.

Кои са най-често срещаните грешки при използването на контактни лещи?

Ползвате ги под и във вода

Душът, басейнът, горещата вана или друг източник на вода може да изложи вашите контакти на бактерии, гъби или организъм, наречен Acanthamoeba. Амебата може да причини болезнена инфекция в очите и в тежки случаи слепота.

Освен това химикалите, които се намират във водата (в това число и чешмяната), са неприятели за лещите. Не забравяйте да ги свалите, преди да се къпете.

Спите с тях

На всеки, който ползва контактни лещи, му се е случвало да заспива с тях. Не забравяйте, че роговицата се нуждае от въздух и притискане на влагата под лещите в продължение на часове може да създаде дразнене, абразия или в най-лошия случай - инфекция.

Миете ги с чешмяна вода

Забравете за това! Използвайте разтвор за контактни лещи, за да ги почистите правилно, тъй като съединенията и микробите, намерени в чешмяната вода, ще направят лещите нехигиенични. Те също могат да изложат очите ви на инфекция.

Пренебрегване на срока им на годност

Ако вашите лещи са предназначени да се носят в продължение на две седмици, един ден или един месец, важно е да се придържате към тези срокове. Тяхното износване може да ви затрудни да виждате или да започне да дразни или да зарази очите.

Съхранявайте ги в мръсен контейнер

Подмяната на контейнера е също толкова важна, колкото и замяната на лещите, когато е свършил техният срок на годност. Създайте си навика да дезинфекцирате контейнера, в който ги държите, и да го заменяте на всеки 3 месеца.

Пипате ги с мръсни ръце

Ръцете ви трябва да са чисти, когато докосвате контактните лещи, независимо дали става въпрос за поставянето им или за изваждането им. Почистете с топла сапунена вода, измийте и изсушете ръцете си, след което поставете лещите си в чисти ръце, за да предотвратите разпространението на микроби.

Държите ги по-продължително от препоръчаното време

Оставянето на лещите ви в очите повече от 14 до 16 часа на ден не се препоръчва. Обърнете внимание на инструкциите на лекаря и инструкциите на производителя по отношение на максималния брой часове, които да ги носите на ден.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X