Напишете дума/думи за търсене

Кога отношенията ни с храната стават проблем?

Грижата за здравето и добрия външен вид са естествена и важна част от живота на всеки човек. Понякога тази отговорна грижа може да се превърне в заплаха, а свръхфокусирането върху външния вид да е белег за несправяне със сериозни емоционални трудности.

Ето част от сигналите, които могат да ни подскажат, че ние или децата ни сме в риск от развиване на хранителен проблем или дори хранително разстройство:
- прекалено съсредоточаване върху тялото, мислене и говорене за килограми, за полезни и вредни храни, тренировки и извънредно стриктно следене на количествата, времето и вида на храненето;
- когато ни е трудно, тъжно, самотно или ни е страх, неусетно да се справяме през храната (напр. изяждаме кутия шоколадови бонбони наведнъж или не се храним цял ден);
- мисленето и контролът върху храненето се превръщат в приоритет, свързан с усилия и напрежение;
- постепенно ограничаване на определени храни и отпадане на цели хранителни групи (не поради медицински показания);
- "усамотяване " на храненето (предпочитаме да се храним сами, за да избегнем коментарите и въпросите на близките си);

Темата е изключително сериозна и много често дори ние, възрастните, я неглижираме под натиска на други проблеми и унесени в самозаблудата, че знаем всичко за тялото си и по всяко време може да регулираме някои неточности в храненето. 

Екипът на “Живот на килограм” и известната фотографка Вера Гоцева - Lomovera стартират 2020 година с обща кауза по темата за хранителните разстройства - този четвъртък - 9 януари, те откриват изложба в Credo Bonum Gallery в София.

Целта на фотографския проект е да провокира широката общественост към размисъл, да постави акцент върху спешната нужда от по-дълбокото разбиране за формирането, протичането и лечението на хранителните разстройства, в чиято основа се открива връзката между храната и емоционалния свят на човека.

Проектът "Живот на килограм " е създаден преди 3 години от екип психотерапевти. В последно време има епидемично нарастване на хората, страдащи от хранителни разстройства. Голям процент от тях остават незабелязани и замаскирани под свръхакцентирането върху грижата за формата, теглото и идеята за здравословност. Целта на проекта е тинейджърите и родителите им да имат по-добро разбиране за сериозността, същността, причините, симптомите и опасностите, свързани с проблемите с храненето и хранителните разстройства.

Екипът на "Живот на килограм" работи напълно доброволно в училищата с ученици от 5 до 12 клас по специално изработена програма за превенция.

За целите на каузата екипът създаде "Малка книжка за големи емоции" и организира фотографска изложба "100 грама нежност".

Изложбата "100 грама нежност" е съвместен проект с фотографа Вера Гоцева, в чието изкуство по въздействащ начин се срещат майсторството и дълбокото разбиране на проблема за хранителните разстройства. Пациенти с хранителни разстройства допускат Вера до личното пространство на домовете им. Снимките показват обичайни детайли, които могат да бъдат видяни във всяка къща, но през призмата на хранителния проблем тези детайли придобиват съвсем друго значение и символичен смисъл.

"100 грама нежност" е изложба, която ще ни накара да усетим, да преживеем, да разберем, да видим с други очи случващото се в душите на тези хора. В рамките на изложбата на 18.01, както и на 1.02, ще се проведат две срещи с психотерапевти от "Живот на килограм" на тема "Кога отношенията ни с храната стават проблем?".

Вера Гоцева - Ломовера е доказано фотографско име. В последните години извън фотоуикендите, които води, тя е отдадена на фотоаналитични опити и проекти със силен психологически аспект. Три години след "Пощенски картички към баща ми", изложба посветена на загубата и смъртта, тя се връща със “100 грама нежност.”.

“Живот на килограм” и Вера Гоцева - Ломовера ни канят на една изложба със загриженост и любов към човешкия живот. Защото въпросът дали хранителните разстройства са дом или затвор чука на вратата на някого точно сега. Всъщност той блъска по вратата. Чуват се гласове: “тъпча се”, “крия се”, “ мразя се”. Всъщност това са викове... Точно сега някой тръгва към вратата, за да отвори. Или вече я е отворил. Те влизат в животите на много от нас, в други отдавна са влезли. Някои животи вече са отнети.

Изложбата “100 грама нежност” ще ви изправи очи в очи със съкровеното у човека. Ще ви отведе отвъд привидностите, за да се докоснете до пространство, в което живее душата. Имате ли 100 грама нежност?

За да научавате за всички инициативи на "Живот на килограм", посетете тяхната страница във фейсбук. Това пък е страницата на Вера Гоцева - Ломовера.

Кадър от изложбата "100 грама нежност"
Кадър от изложбата "100 грама нежност"
А за събитието може да прочетете повече подробности тук. Ще се видим в четвъртък в галерия Credo Bonum!

Първата и последната фотографии са част от изложбата "100 грама нежност", техен автор е Вера Гоцева - Ломовера.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X