Напишете дума/думи за търсене

Коя климатична особеност удвоява риска от аутизъм

Децата, чиито майки в напреднала бременност са били в досег до високи нива на замърсяване на въздуха, са изложени на двоен риск от развитие на аутизъм. До този извод стигнаха учени от Харвард.

Колкото по-голямо е излагането на фини частици, отделени от изгорелите газове на превозните средства и индустриалните комини, толкова повече нараства вероятността от появата на това заболяване.

Въпреки че заболяването е базирано на генетична основа, увеличаващият се процент на аутизъм накарало специалистите да изследват и причините, идващи от околната среда. Доводът им е, че гените не могат да се променят достатъчно бързо, за да има правдиво обяснение на повишената заболяемост.
Изследване, направено през 2010-а, също съобщава за връзката аутизъм-замърсяване. В проучването са взели участие бременни жени в третия триместър, живеещи в близост до магистрали. Не е намерена връзка между аутизма и замърсяването от фини частици, що се отнася до началните месеци на бременността.

Все още не е ясно как точно фините частици биха могли да причинят аутизъм, но те са покрити с хиляди замърсители, които проникват в клетките и възпрепятстват развитието на мозъка.

Миналата година американската Агенция за защита на околната среда намери допирни точки между астмата, ракът на белите дробове и сърдечносъдови заболявания и замърсения въздух.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X