Напишете дума/думи за търсене

Кое по-вредно за децата - ползването на телефон или гледането на телевизия

Според специалисти намаляването на използването на интерактивни джаджи и технологии е по-ефективно от намаляването на времето за гледане на телевизия, когато става въпрос за развитието на детето. Смартфоните и таблетите може да бъдат по-вредни заради близостта до екрана и поради различните неща, които може да правят с тях малбуганите.

Защо умните джаджи са по-вредни от пасивната електроника?

Причиняват пристрастяване
Благодарение на интерактивността на устройствата децата може да се пристрастят повече от телевизора. Джаджите действат като стимулант, досущ като кофеина и други вещества. Това се случва, защото допаминът, отделен при използването на електрониката, може да засегне децата много лесно, тъй като мозъкът им не е напълно развит.

Водят до проблеми със съня
Само 30 минути употреба на таблет или телефон са необходими, за да се нарушите биологичния часовник на детето. Използването на тези електроники пречи на мелатонина - хормона, който ви казва кога е време за сън. Това се случва, защото децата са изложени на яркост от много близко разстояние до очите им за дълъг период от време. Тъй като телевизорите се гледат от по-голямо разстояние, ефектите не са толкова драстични.

Бъркат се в настроението на детето
Когато използват джаджи, децата се претоварват с усещания, което възпрепятства нервната им система и ги кара да изпадат в меланхолични състояния. За разлика от гледането на телевизия, когато използват таблети, хлапетата имат по-голям избор какво да гледат и какво да правят.

Намаляват продължителността на вниманието им
Колкото повече децата са съсредоточени активно върху като компютрите, телефоните и таблетите, толкова по-малко внимание обръщат на други неща, които трябва да правят – писане на домашна работа или игра навън. Това може да доведе до дефицит на внимание, което да повлияе на оценките им в училище.

Влияят на импулсите на децата
Електрониката предизвиква различни усещания и може да накара децата да загубят контрол над своите импулси, докато играят на игра. Това место води до гняв и експлозивно поведение. Децата са по-активни в решенията си и нивата на импулсивност, когато ползват дигитални джадщи, отколкото ако пасивно гледат телевизия.

Повишават стреса и тревожността
Когато използват електроника, особено когато играят игри, децата доста често се вълнуват прекалено, а това може да увеличи сърдечния им ритъм и кръвното налягане. Това вълнение може по-късно да доведе до стрес и тревожност, ако не постигнат желания от тях краен резултат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X