Напишете дума/думи за търсене

д-р Бари Фурнаджиев: Чай с джинджифил на ден задължително при грип и настинка

Лечението от грип продължава по месец, а ако разболяването се повтори, отиват и два месеца. Как да се пазят все още миналите между капките, обяснява д-р Боримир Фурнаджиев – специалист УНГ, вестибуларен апарат. Той редовно прави вълшебни коктейли и връща гласа на болни актьори и певци.

Д-р Фурнаджиев, как здравите хора да се пазят от вирусите?
Българинът е много склонен да се прегръща и целува. Това го няма в Англия, и е добре и ние да се пазим. Важно е да няма събиране в големи групи, ходене на кино. Ако някой два часа киха и кашля до теб, лесно може да се разболееш. От вируси има повече смъртни случаи, отколкото от туберкулоза.
При първите симптоми веднага вземате нещо, което не е антибиотик - аспирин, нурофен, парацетамол, високи дози витамин С и калций, антивирусен препарат. Наблюдавайте се в рамките на 12 часа и на другия ден – на лекар. Ако е ентеровирус, ще ползвате три пъти тоалетната и ще се изчистите. Изпотите ли се, също може да прескочите болестта. Но някои пациенти за 3 дни правят пневмония. Имах три случая на пневмонии миналата седмица и веднага изпратих едната пациентка в болница. Друга получи световъртежна криза в резултат на вирус. Беше засегнат вестибуларният апарат и залиташе.
Пострадали от вируси има от 10 декември миналата година. Болестта започва внезапно, тази година протича с по-ниска температура. Сега идват много хора с подуване на паротидната жлеза (околоушна слюнчена жлеза), с подуване на синусите и със загуба на гласа.

Има ли пациенти с болки в гърлото?
Няма толкова, колкото в минали години. По-скоро има с трудно преглъщане. Наблюдавам и загуба на гласа.

Дълго време ли продължава боледуването?
Хората не бива да се заблуждават, че ще им мине бързо. Лечението продължава поне 10 дни. Последиците са след острия период, който е 5-6 дни. Следват поне две седмици, докато човек оздравее. При първите симптоми трябва моментално да се започне прием на антивирусен препарат и таблетки, които повишават имунитета и предпазват от грип, настинка и други инфекции. Давам и всички възможни стягащи гласните връзки средства като калций, фосфор, витамин С в големи дози. Препоръчвам пиене на сокове, нектари, каквото се сети човек. Трябва и мазнина, защото гласните връзки са като врата, която започва да скърца, ако не се смаже. Затова препоръчвам хранителна добавка с витамини и минерали. За здравето на устата са нужни влага и мазнина. По тази причина трябва да се пие литър и половина-два вода и да се приема мазнина, може и под формата на зехтин, на масло. Затова не обичам вегетарианството и диетите.

Помагат ли чайовете?
Много помагат чай от лайка, смрадлика (в малки количества, защото може да е отровна), позабравената мащерка. Може да се правят инхалации. Облекчават смучещите бонбони и вода за уста. Те са по-добър вариант от спрейовете, които се отмиват със слюнката.
Ако трябва да степенуваме начините за лечение, най-добрият път е венозният. Вторият е мускулният, третият е таблетният. Азбучна истина е, че една четвърт от всяка таблетка се губи заради солната киселина в стомаха. Четвъртият начин за лечение са смучещите бонбони, особено с евкалипт, мента и джинджифил.

Разчитате ли на джинджифила?
Ние в къщи с жена ми се спасяваме с чай с джинджифил. Стържеш го, правиш си чай и го пиеш на глътки топъл, за да има изпаряване, два пъти на ден по 300 грама.

Какъв е този вирус, който наподобява заушка?
От декември наблюдавам подуване на паротидната жлеза (слюнчените жлези до ухото). Въпреки че заушката се преболедува в детството, има два вируса, които дават такъв страничен ефект. Картината започва с болки в синуса. Имам пациент, който за четири часа получи подутина към едното ухо. Топчето беше с диаметър близо сантиметър. До следващата вечер се поду и от другата страна. Това е възпаление на паротидните жлези.
И въпреки, че говорим за вируси, се дава и антибиотик, защото винаги има бактериална находка. Когато я унищожим с антибиотика, имунната система остава свободна да насочи цялата си сила към вирусите. За тях даваме антивирусен препарат и имуностимулиращ комплекс. Изписвам антивирусното за 7 дни, антибиотикика за 10 и след това пробиотици, витамини, минерали, силна храна, и без контакти 2 седмици.

Но от някои антивирусни препарати няма ефект. Защо тогава се изписват?
Всичко зависи за кои вируси става въпрос. В момента идват паравирусите, братовчедите на детските шарки. Те са по-упорити и винаги давам антибиотик, ремантадин и антиалергичен препарат. Когато влезе причинител в синусните кухини, където при боледуване е топло и влажно, се получава идеална среда за развитие на болестотворни микроорганизми. Падне ли имунната защита, защото си се намокрил от дъжда или си се простудил, те се развиват.
Пет са основните причинители на проблемите - бактерии, вируси, гъби, алергени и хламидии. Бактериите се премахват с антибиотици, но не знаем дали причинителят не е хламидии, алергени, гъби. Хората забравят гъбите. Те винаги придружават дадено заболяване. Летят от тези мръсотии наоколо, размножават се от топлото време. Има ги навсякъде. Коне ходят по софийските улици, кучета се изхождат. Всичко това се изпарява. Няма дъжд, сняг. Гъбата влиза в тялото и се храни с нашата плът. Може да направи спонтанна перфорация на ухото. Само дава лек сърбеж и хората я неглижират. Има ли я под ноктите, и ядем с такива ръце, може да утежни картината.

Много хора се оплакват, че им е паднал гласът. Какъв е този вирус?
В момента има вируси, от които пада гласът. Тези вируси се развиват много бързо. Внезапно начало, около 38,2 градуса температура, въпреки че този сезон няма много високи температури.

В България има вече починал от свински грип. Какви са симптомите?
Внезапно начало, много висока температура и промяна на кръвната картина. Получават се вътрешни кръвоизливи, например в белия дроб. Трудно се разбира, че става въпрос за свински грип. Но едно е характерно за грипните вируси, нормалните вируси, паравирусите, братовчедите на детските шарки - те бързо пъпкуват и се размножават. Хубавото на вирусите е, че бързо умират. Но заболееш ли, не бива да губиш време в самолечение с греяно вино, ракия и чайове, а веднага при лекаря.

Какво да правим при възпаление на синусите след преболедуван вирус?
Ако се събере течност в синусите, задължително изписвам антибиотик. Антибиотичният спрей за нос е реклама.


за още срещи със специалисти, интервюта с кулинарни блогъри, над 100 вкусни предложения и практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X