Напишете дума/думи за търсене

8 начина, по които листата на стайните цветя ни подсказват, че нещо не е наред

Стайните растения са популярни, защото изглеждат сравнително лесни за отглеждане. Това е вярно, при условие че знаете как най-добре да се грижите за тях. Представяме ви компилация от 8 признака, които показват, че трябва да промените нещо в отглеждането на цветята.

Изцяло кафяви листа

Напълно кафявите листа обикновено са естествена част от процеса на растеж и стареене на растението. Но ако цветето е младо, а листата са кафяви, това вероятно е признак на недостатъчно поливане. Когато листата са напълно кафяви и изсъхнали, трябва да ги отстраните, за да се разпредели енергията към останалите листа.

Кафяви връхчета на листата
Това обикновено е знак, че вашето растение не е получило достатъчно вода, което може да се дължи на нередовно поливане, на почва с лошо качество, което не задържа достатъчно добре влагата. Може да означава, че корените са повредени, защото са били преовлажнени, или саксията е твърде малка.
Има няколко трика, които могат да помогнат на вашето растение да получи постоянен поток вода, когато се нуждае.
Поставете мокра гъба на дъното на саксията: това ще абсорбира излишната вода и ще я освободи, когато растението се нуждае от водата.
Заровете бутилка с вода, която има малки дупки в нея, в почвата. Растението ще взема вода от резервоара винаги, когато има нужда от нея.

Почерняване в средата на листата
Това обикновено е признак на пренасищане. Почвата, която е мокра през цялото време, създава влажна среда, която е идеална за растеж на гъбични патогени. Това заболяване се проявява в кафяви петна в средата на листа и се разпространява по-далеч от средата в по-късните етапи.
Кафе филтрите ще позволят на излишната вода да се оттича.

Долните листа пожълтяват
Ако вашето растение е зряло на възраст, ще се случи някои от листата му да пожълтяват и да окапват. Ако обаче се случи на повече листа, това може да се дължи на твърде сенчеста позиция, прекалено студена температура, внезапен спад на температурата или излагане на суша.
Не премествайте растенията си прекалено много, тъй като те се приспособяват към заобикалящата ги среда бавно. Ако все пак трябва да преместите растението на по-добро място, „отвеждайте” го в новата зона за час на ден. Бавно увеличавайте времето, докато се нагоди напълно.

Тъмни петна с жълти полета по листата
Обикновено това означава, че вашето растение има гъбички. Бледо оцветени петна също могат да се развият, ако растенията получат твърде много слънце.
Когато видите петната да се размножават, изолирайте саксията веднага, за да предотвратите разпространението на гъбичките към другите растения. Отстранете засегнатото листо и оставете цветео да се възстанови.

Липса на цвят по върховете на листата
Бледозелените или дори жълтите листа заедно с лошия растеж може да се дължат на недостиг на хранителни вещества.
Добавете черупки от яйца или водата от сварени яйца към почвата. Това ще повиши нивата на калций и калий на вашите цветя.

Много малки листа
Това означава, че вашето растение се нуждае от повече слънчева светлина. Ако вашето цвете вече е на слънчево място, но листата му са все още много малки, може да се наложи да ги избършете от праха, който блокира лъчите и намалява фотосинтезата.

Краищата на листата се извиват
Растенията в среда, където атмосферната влажност е твърде ниска, често показват признаци на къдрене на листа.
Преместете цветята далеч от отвори за въздух. Дори ако общата влажност е добра (около 50%), вашето растение ще продължи да страда, ако се постави твърде близо до нагревател или до одушник.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X