Напишете дума/думи за търсене

6 домашни лекарства против гъбички

Доста хора по света страдат от гъбични инфекции на кожата, които са доста упорити, но се лекуват макар и продължително.
За щастие, има природни средства, които биха облекчили доста от симптомите и неразположенията, причинени от бактерии, виновни за гъбичките.

Куркума
Това растение е известно със своите противовъзпалителни свойства. Смята се, че компонент куркуминът, присъстващ в куркумата, притежава антимикробни свойства. Може да използвате тази подправка в чая или я използвайте при приготвяне на ядене. Но директната й употреба е по-ефективна при гъбичните инфекции. Смесете я с вода или кокосово масло и нанесете пастата върху заразената зона. Оставете възможно най-дълго, преди да изплакнете.
Забележка: Прилагането на куркума може да направи кожата жълта, но избледнява след няколко дни.

Ябълков оцет
Противогъбичните свойства на ябълковия оцет могат да ви помогнат да лекувате сърбежа и сухотата, причинена от гъбичките. Съдържанието в нефилтрирания ябълков оцет регулира растежа на дрождите, като неутрализира pH.
Нанесете ябълковия оцет върху заразената зона с помощта на тампонче, напоено в него. Повторете процеса до 3 пъти дневно. Изплакнете след 15 мин, ако излизате навън, или ако инфекцията е в зона, която се поти.

Екстракт от листа на нийм
Azadirachta indica, известна още като нийм, се счита за най-добрия противогъбичен и естествен детоксикатор в Индия от стотици години. Екстрактът от това растение е способен да премахва основните патогени от кожата. Сварете листа от нийм във вода за няколко минути. Измийте заразената зона. Не варете отварата прекалено дълго и не използвайте листата на нийма директно върху инфекцията, тъй като може да предизвика дразнене на кожата.

Кокосово масло
То съдържа определено количество мастни киселини, които помагат при инфекции, като увреждат клетъчните мембрани на гъбичките. Кокосовото масло е ефективно само в случай на леки и умерени кожни инфекции.
Нанасяйте кокосовото масло върху заразената зона 3 пъти на ден. Използвайте го в продължение на няколко седмици, дори след като инфекцията е изчезнала.

Масло от див риган
То съдържа тимол и карвакрол, които могат да спрат растежа на гъбичките. Нанасяйте разредено масло от риган върху заразената зона.
Прилагайте го до 3 пъти дневно.

Чесън
Той е най-разпространената идея за лечение на инфекции в почти всяко домакинство. Чесънът може да бъде ефективен срещу гъбички от видовете трихофития, трихофитон, торулопсис, кандида и криптокок.
Не прилагайте суровата чеснова паста директно върху гъбичките. Може да предизвика дразнене с часове. Смесете я със зехтин или кокосово масло. Нанесете тънък слой върху заразената зона, като използвате тампон. Дръжте 2 часа, преди да изплакнете. Повтаряйте два пъти дневно, докато не видите подобрение.

Предпазни мерки

• Поддържайте кожата си чиста и суха
• Носете обувки, които позволяват на въздуха да циркулира свободно около краката ви
• Избягвайте места като общински душове и съблекални. Ако нямате избор, уверете се, че ползвате собствени джапанки
• Сменяйте ежедневно чорапи и бельо
• Не носете тесни дрехи в горещ ден
• Избягвайте да споделяте неща като кърпи, чорапи, бельо, спално бельо и др.
• Мийте ръцете си, след като докоснете животно
• Вземете душ веднага след тренировка
• Пазете пръстите и ноктите чисти

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X