Напишете дума/думи за търсене

Храни и напитки, които правят чудеса за ноктите

Според изследванията човешките нокти са толкова здрави, колкото копитата на конете, но въпреки това успяваме да ги нараним и счупим.
Напукването на ноктите е доста често срещан проблем и може да бъде причинено от сухота, твърде много влага, прекомерна употреба на лакочистител и прочее. За щастие, има много прости натурални средства, които могат да помогнат за красотата и здравето на ноктите.

1. Краставица
Ако страдате от чупливи нокти, може естествено да се отървете от проблема с краставица. Тя е не само богата на витамини А, Е, В1, В2, В3 и С, но съдържа и калций и желязо. Просто накиснете ноктите в сок от краставици за 5 минути.

2. Масло от чаено дърво
Известно със своите невероятни противогъбични свойства, маслото от чаено дърво също помага да поддържате ноктите здрави. Може да използвате това етерично масло, ако имате проблем с гъбички по ноктите, като го прилагате с памучни тампони върху тях.

3. Лимонов сок и сода за хляб
За да избелите ноктите, натъркайте ги с лимонов резен или нанесете памук, напоен с лимонов сок, и оставете за 10 минути. За по-дълбоко почистване смесете лимонов сок със сода за хляб. Получената паста нанесете върху ноктите и изчеткайте с четка за зъби.

4. Масло от риган
То се използва като алтернатива на маслото от чаено дърво. Маслото от риган съдържа тимол, за който е доказано, че има невероятни антибактериални свойства. Ако страдате от гъбички по ноктите или бактериални проблеми, внимателно масажирайте ноктите с памучни тампони, потопени в масло от риган.

5. Храни, богати на биотин
За да накарате ноктите да растат по-бързо, е от съществено значение да консумирате храни, богати на биотин. Този витамин от група В превръща слабите нокти в силни само за няколко седмици. Ще го намерите в ядки, карфиол, варени яйца, банани и гъби.

6. Кокосово масло
То може да подхрани и овлажни ноктите и да поддържа кожичките здрави. Вземете няколко капки кокосово масло и масажирайте ноктите си с него, докато се абсорбира.

7. Ябълков оцет и вода
Накиснете заразените нокти в разтвор, направен от равни части вода и ябълков оцет. Дръжте ги напоени за около 30 мин. Или нанесете ябълков оцет върху увредените нокти с памучни тампони.

8. Чесън
Това растение притежава антимикробни свойства, които могат да се справят с досадните гъбички. Натрошете няколко скилидки чесън и направете паста, след което нанесете върху заразената зона.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X