Напишете дума/думи за търсене

Хората, които не мият стъпалата си под душа, правят огромна грешка

Знаете ли, че без проблем стъпалата ни може да произвеждат по 1 л пот на ден, тъй като те разполагат с около 250 000 потни жлези! В комбинация с бактериите, които живеят върху тях, това създава доста воняща миризма. Измиването и ексфолирането на стъпалата не само помага за премахване на миризмата, но носи ползи за кръвта, ноктите на краката и ставите.

Четкането на стъпалата помага за предотвратяване на инфекции
Стъпалата са толкова уязвими от инфекция, колкото и други части на тялото, а бактериите, които ги покриват, може да причинят различни видове възпаления. Четкането на стъпалата помага да премахнете всички ненужни кожни слоеве заедно с микробите и да предотвратите развитието на неща като гъбички, брадавици, мазоли и кокоши тръни.

Намалява шанса да получите проблеми със ставите
Оказва се, че може да има връзка между загрубялата кожа на стъпалата и проблемите с коленете, таза и гърба. Тъй като ненужната мъртва кожа не се отстранява от краката, тя се натрупва и става по-плътна. Това може да доведе до промени в походката и по-късно да засегне ставите, краката, гръбнака и мускулите.

Подобрява кръвообращението
Когато измивате и ексфолирате стъпалата си, може да им правите и приятен масаж, който да насърчи притока на кръв. Лошото кръвообращение причинява липса на кислород и ограничава мускулите ви да растат и да се развиват. Това може да причини проблеми като мускулна болка, скованост, слабост и дори изтръпване.

Спира ноктите да се врастват в кожата
Има няколко причини, поради които ноктите на краката се врастват в кожата - носенето на плътно прилепнали обувки или лошо изрязване.
Потните и мръсните крака също може да насърчат този неприятен процес. Когато пръстите на краката са постоянно изпотени, кожата по краищата им става мека, което улеснява врастването на нокътя. Освен това, ако има някакво възпаление по кожата, това може да направи врастналия нокът болезнен.

И на последно място, но не и по значение измиването на стъпалата помага за премахването на миризмата. Редовното и правилно измиване на тази част от тялото помага за премахването на мръсотията, мъртвите кожни клетки и потта, натрупани там през деня. Само изплакването им с вода не върши работа, тъй като повечето от тези неща просто ще останат върху стъпалата, а крайният резултат ще е зловоние и улесняване развитието на инфекции.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X