Напишете дума/думи за търсене

4 части на тялото, които страдат от високите токчета

71% от жените изпитват болка в стъпалата, когато носят обувки на висок ток. Но не само долните крайници са подложени на тормоз. Други части на тялото също могат да бъдат засегнати и това може да доведе до по-сериозни здравословни проблеми.

Кои са другите три зони, засегнати от суетата на високия ток?

1. Бедра

Когато носите високи токчета, тялото се опитва да поддържа баланс. За да направи това, долната част на гърба се изтласква напред, а линията между бедрата и гръбнака се променя. Бедрените мускули и стави трябва постоянно да се огъват, за да поддържате равновесие. И ако носите високи токчета често и за дълги периоди от време, това може да доведе до съкращаване и свиване на тези мускули. Това от своя страна може да доведе до болка в тазобедрената става.

2. Колене

Тежестта се измества към капачките на коленете, когато носите високи токчета. Поради това коленете ви трябва да се придвижват напред, за да поддържат равновесие, което оказва допълнителен натиск върху тях. Това може да причини остеоартрит. Честите симптоми включват болка в ставите, скованост и ограничен обхват на движение.

3. Гръбначен стълб

Обикновено гръбначният стълб е леко огънат. Това му позволява да намали стреса от движението на тялото. Когато носите високи токчета, извивката в долната част на гърба става прекалено видима и подравняването на гръбнака ви се измества. Това може да причини прекалена експлоатация на мускулите в тази част на тялото и болки в гърба.

Анатомичните промени в гръбнака може да доведат до редица здравословни проблеми.

4. Проблеми със стъпалата

Изхвръкнали кокали на палеца – Обувките на високи токчета стискат пръстите на краката заради тясното пространство в тях. Това кара палецът да се наклонява към показалеца, създавайки неестествена извивка и в последствие изпъкналост на костите в подножието на големия пръст.

Ахилесов тендинит. Носенето на високи токчета може да доведе до ограничаване на движението и силата на глезенните стави. Освен това може да е виновно за свиването на ахилесовото сухожилие, което от своя страна да предизвика ахилесов тендинит - възпаление на сухожилията. Някои от симптомите включват болка в задната част на петите, подуване и ограничен обхват на движение, когато сгъвате глезена.

„Чукчета“. Друга деформация, причинена от носенето на тесни и заострени обувки на високи токчета, е „чукчето“. Когато пръстите на краката ви са натъпкани в прекалено тясно пространство, те започват да се свиват и се завиват към стъпалото. Върховете им се притъпяват и придобиват формата на чук. С течение на времето това състояние може да стане болезнено и да ви направи неспособни да огъвате пръстите на краката си.

Мазоли. Налягането, което носят високи токчета върху стъпалата, може да доведе до мазоли.

Неврома на Мортън - Поради повишения натиск върху стъпалото нервите нервите може да се сбият и да се раздразнят.

Плантарен фасциит - Носенето на тесни обувки може да доведе до това състояние. Появява се, когато плантарната фасция - тъкан, която свързва петата с пръстите на краката, се възпали или раздразни. Тази тъкан поддържа арката на стъпалото и действа като амортисьор. Така че, когато е повредена, може да изпитате болка, скованост и подуване в петата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X