Напишете дума/думи за търсене

Първа помощ при изгаряния с вода, пара, мазнини, желязо...

Най-сериозните кожни лезии са причинени от изгаряния. Опасността се състои не само в увреждане на кожата, но и в нарушаване на функционирането на всички органи и системи. Не само по-нататъшното здраве, но и животът често зависи от това дали е оказана първа помощ навреме.

Кожните лезии поради излагане на твърде ниски или високи температури се наричат изгаряния. Обикновено се получават в случай на пожар, от контакт с горещи повърхности или течности или когато кисели, алкални или метални соли попаднат върху кожата.

Изгаряния: видове и последици

Първа помощ

Необходимо е да свалите или отрежете горещите дрехи, след това да изсипете лед или просто студена вода върху изгорените места. Това ще намали възпалението и болката. Ако площта е малка, тогава я поставете за охлаждане в леген с вода, но не повече от 20 минути, за да не нарушите кръвообращението. Охлаждането на засегнатата кожа е разрешено само през първите два часа след изгарянето. След това трябва да покриете със стерилна превръзка.

В случай на леки изгаряния засегнатата област трябва да се третира със специални антисептици. Децата не трябва да се изгарят с йод, тъй като това може да повреди нежната бебешка кожа. Затова е по-добре винаги да имате на разположение антисептични средства със сребърни соли. Те ще помогнат за възстановяване на кожата и имат бактерициден ефект.

Категорично е забранено:

независимо почистете ранената повърхност от остатъците от кожата или дрехите;
да нанасяте всеки мехлем, който ви попадне;
да прилагате всякакви течности със съдържание на алкохол;
да пукате мехурчета или рани;
да нанасяте масло, нишесте върху кожата, да използвате урина.

Степени на изгаряния

Лека или първа степен

Това са леки изгаряния, които се получават при контакт с нагорещени до 50-70°С повърхности или течности. Те засягат само горните тъкани на кожата, така че са най-малко опасни. Ще има зачервяване, характерно подуване, усещане за парене и болка. Мястото на лезията трябва да се охлади, след което да се обработи с антисептик - пантенол или друг. В рамките на седмица кожата заздравява и започва да се възстановява.

При тази степен са разрешени домашни средства, но в случаите, когато лезията заема по-малко от 25% от цялата кожа. Ако процентите са повече, тогава трябва да изчакате пристигането на здравните работници, тъй като нараняването вече се счита за тежко.

Средна или втора степен

Такива лезии се наблюдават при контакти на кожата с температури от 70°С до 100°С и всякакви увреждания на дихателната система. Освен зачервяване върху кожата ще се появят мехури, пълни с течност. Възстановяването ще настъпи след около две седмици, ако не се появи инфекция. На този етап вече не е възможно използването на народни средства, трябва да действате само по препоръка на лекар, така че трябва да се обадите на линейка, а раната да се покрие със стерилна марля или да се глади с гореща ютия от двете страни.

Тежка или 3-4 степен

Пациентът ще изпита шок - отначало непоносима болка, след това загуба на цялата чувствителност. Всичко, което може да се направи, е незабавно да се обадите на линейка, опитайте се да дадете всякакви лекарства за болка, охладете кожата колкото е възможно повече, покрийте повърхността с всяка чиста кърпа и давайте на пациента обилни напитки.

При изгаряния с вряла вода

Необходимо е да се освободят засегнатите области от дрехи.Разберете размера на лезията. Средната човешка длан представлява 1% от повърхността на кожата. Ако обемът на лезиите е повече от 10% или длани, тогава се обадете линейка.За да избегнете подуване, третирайте изгорената повърхност с пантенол или друг антисептик. Ако кожата не е напукана, тогава може да охладите с вода или мокра кърпа, но не повече от 20 минути.Не отваряйте сами мехурите!

Изгаряне от пара

дрехите трябва да бъдат свалени;охладете засегнатата повърхност на кожата;ако повече от 10% са изгорени, тогава се обадете на лекар;не мажете кожата с мехлеми, не пукайте мехурите.

Изгаряне от мазнина

свалете дрехите и поставете повърхността, изгорена с масло под студена вода за 20 минути;ако засегнатата област на кожата е повече от 1% или са засегнати очите, тогава трябва да се извика лекар;покрийте лезията със стерилна кърпа, ако има очни аналгетици, тогава може да капете върху клепача.

Изгаряне от желязо

може да приложите растително масло, настъргано цвекло или зеле;намажете мястото на изгарянето с разбито яйце;поръсете засегната повърхност със сода за хляб.Ако се образуват големи мехури, най-добре е да се свържете с лекар.

Химически изгаряния
Обадете се незабавно на Бърза помощ. Свалете дрехите на жертвата и отстранете химикалите от кожата. За целта първо използвайте сухи кърпички и предпазвайте ръцете си. След това кожата трябва да се измие със студена вода. Но това може да се направи само в случаите, че изгарянето не е настъпило в следствие досег на негасена вар, в противен случай водата ще реагира и състоянието ще се влоши.

Домашни средства за леки изгаряния

компреси от сурови зеленчуци, настържете зеле, прикрепите към раната и фиксирайте с превръзка, често се сменяйте;отвари - равнец, дъбова кора, лайка - варете съгласно инструкциите, навлажнете марля в отварата и нанесете върху засегнатата повърхност;лосиони - с млечни продукти, извара.

Освен това повърхността на изгарянето може да се маже с мед, за да се ускори заздравяването, да се убият микробите и да се направи анестезия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X