Напишете дума/думи за търсене

Ползи от отглеждането на растения вкъщи

Стайните растения не придават просто красота на дома ни, но имат и многобройни ползи.

Те могат да ви донесат спокойствие и комфорт, когато имате най-голяма нужда от това. Когато изпитвате наситена тревожност, депресия или някакви други емоционални разстройства, растенията могат да създадат усещане за хармония у вас.

Растенията пълнят помещенията с естествен кислород, а консумирането на билки като мента и босилек ще ви помогне да се справите с храносмилането. Лавандулата и алоето са чудесни, когато имате нужда от нещо за облекчаване на стреса и или за първа помощ. Алоето обикновено се използва за лечение на слънчеви изгаряния или друг вид незначително изгаряне, което може да имате. Също така може да успокои псориазис и други кожни състояния. То може да ви помогне, ако имате запек.

1. Стайните растения облекчават алергиите

В стаите със стайни растения има по-малко прах. Това е така, защото те са естествени филтри, които могат да улавят алергени и всичко във въздуха и да помогнат за филтрирането на по-свеж и чист въздух.
Китайските вечнозелени растения или лилиите успокояват алергиите, а теменужките и други растения, които имат текстурирани листа, по-добре да филтрират всички частици, пренасяни във въздуха.
Но внимавайте за растения, които произвеждат цветен прашец, защото той може да влоши алергиите.

2. Повишат настроението
Когато имате цветя в стаята, те автоматично ви карат да се чувствате по-добре. Наличието на свеж букет ще ви помогне да имате по-добър поглед върху живота - това е причината цветята да са често надарени за специални случаи.

3. Полезни са за кожата
Стайните растения повишават влажността в помещението. Това е чудесно особено през зимата, когато влажността е ниска, защото се отопляваме с изкуствена топлина.
Когато стаята е суха, има по-големи шансове да хванете грип или настинка, да не говорим, че тази сухота се пренася и върху кожата ви.

4. Поддържат дома чист

Замърсителите, изхвърлени във въздуха, могат да се натрупат и да започнат да дразнят дробовете, очите и кожата. Ето защо стайни растения като английски бръшлян, драконови дървета и аспарагуси са чудесни пречистватели на въздух, които е добре да има във всяка стая в къщата ви.

5. Помагат за намаляване на нивата на стрес

Филодендронът със сърцевиден лист ще ви помогне да се отпуснете.
Доказано е, че хората, които имат тези видове растения в домовете си, имат по-ниско кръвно налягане, по-бавен сърдечен ритъм и по-малки нива на хормон на стреса.

6. Насърчават оздравяването

Ако сте заобиколени от цветя, когато сте болни или наранени, може да откриете, че може да оздравеете по-бързо.

7. Градинарството повишава психическото и емоционално здраве

Смята се, че градинарството е ефективно средство за подпомагане на психични или емоционални здравословни проблеми. Хората, които страдат от депресия, психиатрични състояния, шизофрения и тревожност, могат да намерят облекчение, когато поддържат градина.
Също така градинарската терапия може да бъде полезна за хора, които се възстановяват от травматични преживявания, или такива, които имат дългосрочни проблеми като деменция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X