Напишете дума/думи за търсене

Любимите фрази на насилника: проверете отношенията си

Насилникът е човек, който чрез сплашване, психологически и физически натиск принуждава жертвата си да прави каквото той иска.

За да не се окажете неусетно в такива отношения и за да не пропуснете мига, в който трябва да си тръгнете мигновено от тях, трябва да обърнете внимание на тревожните знаци навреме.

1. "Никога не съм срещал някой като теб"
Тази фраза води след себе си протяжни спомени за неговите бивши, които, според него, са били най-лошите сред жените. В същото време насилникът изразява увереност, че сте напълно различна и ще се превърнете в „светлия лъч, който ще го извади от неговата тъмнина“.
След такива думи всеки трябва да е предпазлив и да осъзнае, че мъж, който говори за миналите си партньорки по този начин, скоро ще помисли същото и за вас.

2. "Ядосах се, защото ти ме предизвика"
За такъв мъж половинката е виновна за всичко. Той се прибра късно, защото не иска да вижда „киселото” лице на жена си. Той се успива се за работа, но тя е „виновна”, защото не го е събудила. Ако една жена попита насилникът защо се държи грубо с нея, в отговор може да прозвучи безсмисленото „Мисли и познай сама“. И, разбира се, черешката на тортата - „Ударих те, защото ме предизвика“.

3. "Толкова съм ревнив, защото много те обичам"
Много момичета и жени вярват, че ревността е проява на любов, но всъщност тя е проява на неуважение към партньора. Неспособност на мъжа да се справи със своите комплекси. Ако съпругът редовно проверява телефона ви, следи вашите действия в социалните мрежи и инициира скандал, след като сте разговаряли със стар познат на улицата, това означава, че той организира психологически терор над вас. Такива ревниви хора обичат да забраняват на половинките си да носят определени дрехи, да слагат грим и да си правят стилни прически. Те са убедени, че тези женски „оръжия” партньорката им има нужда, за да съблазнява други мъже.

4. "Никога не съм казвал това. Струва ти се. / Не се ли сещаш? Говорих за това сто пъти."

Чрез тези фрази и техните подобия насилникът се опитва да ви вмени, че имате проблеми с паметта, че сте неадекватни. Понякога звучи нежно и дори игриво: „Ти си моето глупаво момиче“. Но ако това не е любимата ви интимна игра и не смятате себе си за такава, тогава подобно поведение на партньора трябва да бъде тълкувано като аларма. Скоро ще ви нарече шизофреничка, ще каже, че имате халюцинации и че не иска да бъде с луда жена.

5. "И без това няма да успееш, няма за какво изобщо да се опитваш"
Това е любима фраза на насилника, с помощта на която той се опитва да обезценява самоличността на жертвата си. Ако една жена е лесна за манипулация и слаба, тя бързо ще се съгласи с аргументите на своя партньор в живота и ще счита себе си за безполезна. Ако имате връзка с нормален и грижовен мъж, той се гордее с успехите ви и ще чувствате неговата подкрепа, но от насилника не чакайте одобрение на вашите действия. Той ще каже, че не трябва да ходите на интервю, защото така или иначе няма да бъдете наети на тази работа. И не е необходимо да изкарвате шофьорска книжка, тъй като вашата естествена „тъпота” ще ви попречи да научите правилата и да се ориентирате адекватно по пътищата. Истината е, че зад тази фраза се крият банална завист и страх, че ще успеете без него и ще спрете да се нуждаете от тези отровни отношения.

Има още десетки фрази, които насилникът казва, за да манипулира, задържи и доминира над жертвата си.

Психологически здравите взаимоотношения трябва да са комфортни и за двамата партньори и да носят развитие и движение напред.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X