Напишете дума/думи за търсене

Как да перем кецовете правилно - на ръка или в пералнята?

Оптимално е да перете маратонките, кецовете и друг вид спортни обувки веднъж месечно, но трябва да го направите правилно.

Какви са правилата за пране на обикновени маратонки, с мембрани, както на такива от деликатни материали като велур и естествена кожа.

В пералнята

- премахнете стелките (ако е възможно) и връзките;
- отстранете големи частици мръсотия от обувките;
- поставете маратонките заедно с връзките и стелките в мрежа за пране на обувки и след това в пералнята;
- за да не претоварвате барабана, е необходимо да перете наведнъж не повече от три чифта маратонки наведнъж (за предпочитане не повече от два).

Когато машинно се перат, трябва да се избира прогарма за деликатни тъкани или ако има опция, за ръчно пране. Ако няма такива режими, тогава е необходимо да настроите минималното време за пране и да премахнете центрофугата. Като почистващи препарати са подходящи гелове и течни прахове. Спортните обувки трябва да се перат при температура не повече от 40 градуса, в противен случай точките на залепване на материалите могат да се повредят. Ако върху обувките останат тъмни петна, може да ги премахнете със сапунена вода и стара четка за зъби.

Изсушете обувките на добре проветриво място. Може да поставите дебела хартия в маратонките, която ще запази формата им. Не сушете обувки в близост до отоплителни уреди, тъй като високата температура ще унищожи състава налепилото, по същата причина не трябва да сушите обувки на слънце.

Маратонки с камери, от велур и кожа

Машинното пране е подходящо и за обувки с камери, но само ако ползвате подходящи почистващи препарати. Такива продукти не съдържат восък, мазнини и масла и се продават в специализирани те спортни магазини.

Велурените и обувките от естествена кожа не трябва да се перат машинно. Може да премахнете замърсяванията със сапунен разтвор или продукти, предназначени за почистване на велур или кожени изделия. В този случай не трябва да се използват абразивни почистващи препарати. Ако по маратонките ви има мазни петна, може да ги отстраните с разтвор на сода за хляб и всякакви други петна със спирт. Използвайте твърди четки за почистване на велурени маратонки.

Правила за ръчно пране на спортни обувки

Ръчно изперете маратонките с топла вода и течен прах, гел или сапун. Не накисвайте обувките, в противен случай те ще се отлепят и формата ще се деформира. За да се отървете от неприятната миризма, достатъчно е да нанесете специален дезодорант за обувки или да избършете с кислородна вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X