Напишете дума/думи за търсене

Хитри трикове как да вечеряме, без да пълнеем

Всички знаем, че ако искаме да поддържаме добра форма, е важно на вечеря да хапваме леко и възможно най-здравословно. Това е почти винаги трудно, защото вечерята е най-удобният момент да седнем на една маса със семейството и да се нахраним добре, с удоволствие. Ето няколко трика как хем да хапнете сладко, хем да запазите фигурата си.

1. Подредете чинията си правилно

Съсредоточете се върху вълшебната тройка! Ако включите мазнини, протеини и въглехидрати към всяко хранене, ще се чувствате сити и от една порция. Няма и да ви хрумва да си досипвате или пък да си дояждате с десерт. Освен това е важно да се включат и фибри. Ще получите фибри, ако добавите добро количество пълнозърнести въглехидрати (белите въглехидрати обикновено са лишени от естественото си съдържание на фибри), както и плодове и зеленчуци.

Най-лесният начин да се уверите, че чинията ви е питателна, е да напълните половината чиния със зеленчуци, плодове или комбинация от двете. Напълнете другата половина със здравословни въглехидрати и протеин. След това включете някакъв вид здравословна мазнина - като поръсено сирене върху пармезан.

2. Ако може, сервирайте картофи

Знаете ли, че картофите се считат за най-доброто средство за потискане на апетита? Според индекса за ситост на обикновените храни, публикуван от Департамента по биохимия в Университета в Сидни, картофите в крайна сметка са с най-високо ниво на ситост в сравнение с другите въглехидрати. Оставят ви да се чувствате три пъти по-сити от филия бял хляб.

Картофите също са с ниско съдържание на калории и пълни с фибри, което ги прави най-добрата въглехидратна храна за сервиране с вечеря. А както знаем, те се съчетават чудесно с пържола.

3. Яжте разнообразни храни през цялата седмица

Въпреки че заготовките може да бъдат полезни по отношение на спазването на целите ви за отслабване, те не осигуряват много разнообразни хранителни вещества за тялото ви през цялата седмица. Ядейки разнообразни храни, гарантирано получавате всякакви хранителни вещества, витамини и минерали, които са полезни за вас. Така че дори да не успявате да редувате видовете закуски и обеди, поне се старайте с вечерите си.

4. Използвайте спрей за мазнина

Обичайно на вечеря ползваме по няколко пъти зехтин – и в приготвянето на ястията, и в овкусяването на салатата. Ако не внимавате, може да добавите ненужно количество мазнина към вашата храна и в замяна - много калории. Затова ви предлагаме един много семпъл трик – използвайте спрей за мазнината, така няма опасност да прекалите с нея.

5. Изпийте чаша-две вода, докато готвите

Според проучване, публикувано от Clinical Nutrition Research, пиенето на вода преди консумация на храна всъщност може да създаде усещане за ситост и да ви помогне да ядете по-малко по време на хранене. Затова вместо да отпивате чаша вино, докато готвите, отпийте две чаши вода.

6. Направете го цветно

Не защото искате да имате перфектна снимка в Instagram (въпреки че това е огромен бонус), а защото яденето на разнообразни цветове означава, че получавате всички тези различни фитонутриенти и ползите от различните цветни плодове и зеленчуци. Според Harvard Health хората, които консумират разнообразни фитонутриенти (които идват от растенията), ще намалят риска от сърдечни заболявания и рак и могат да помогнат за предотвратяване на запек и проблеми с холестерола. Освен това да се придържате към разнообразие от цветове в храната си обикновено означава да вкарате добро количество фибри във вашата диета, което е ключово хранително вещество, необходимо за отслабване.

Какви диети са подходящи за различните възрасти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X