Напишете дума/думи за търсене

Ако се чувствате самотни във връзката

Чувството на самота във връзката ви може да бъде изключително болезнено и опустошително. Болно е да не знаеш защо партньорът ти действа емоционално безразлично спрямо теб. В крайна сметка, смисълът да бъдеш в романтични отношения, е да се чувстваш обичан и да имаш приятелството на партньора си. Малко видове самота са толкова проблематични или толкова често срещани.

В днешно време съществува феноменът на социалните мрежи, заради който много хора с хиляди последователи във виртуалното пространство все още се чувстват сами и не са свързани с обкръжението си. Това не само причинява психологически стрес, но и здравословни проблеми.
Това не е нов проблем. Хората винаги са се борили със самотата в отношенията си. Благодарение на съвременните изследвания за самотата изследователите откриват повече за това явление, което засяга хора от всички възрасти. Двойките - млади и стари - изпитват изолация и емоционално безразличие.

Какво причинява самотата във връзката?

Някои от най-силните тъги произтичат от студената тишина между двама души, които са се заклели да се обичат завинаги. Понякога единият партньор забравя обещанието си, вместо това избира (съзнателно или несъзнателно) да бъде емоционално безразличен към половинката си.
Подобна ситуация обикновено не се случва за една нощ.


Психологическото отчуждение често се прокрадва незабелязано. Това се случва, когато спрете да обръщате внимание на нещата, на които някога сте се радвали заедно. Това се случва, когато забравите подробности, спрете да слушате партньора си или когато просто преминете през отношенията си и спрете да полагате усилия.
Отчуждението във връзката има сериозни последици. Наблюдаването на партньора и неговото отдалечаване е много болезнено и има и други последици.

Експерти като д-р Аарон Бен-Зеев, философ, психолог и експерт по връзките, обясняват следното:

• Важно е да правите разлика между това да бъдете сами и да сте самотни. Да бъдеш сам, означава, че никой не е физически с теб. Да бъдеш самотен, от друга страна, е психологическа реалност, която става все по-често срещана. Изненадващо, но тези, които я изпитват най-много, са хора във връзки.

• Този вид самота често води до депресивни разстройства и безпокойство.
Според проучвания като това, проведено от д-р Грег Милър от университета в Манчестър, самотата е също толкова опасна за вашето здраве, колкото пушенето или воденето на заседнал начин на живот.
Нека анализираме някои от причините, поради които може да се чувствате самотни във връзката си.

Разлюбване и страх от промяна

Понякога разлюбването е като усещане за студено течение и незнание откъде идва. Изведнъж, въпреки че нищо не се е променило, нещата изглеждат безсмислени, невъзбуждащи и скучни.
Невинаги има конкретна причина да разлюбиш някого. Понякога това просто се случва и това смущава и двамата замесени. Като се има предвид това, ако ясно осъзнавате, че вече не обичате партньора си, трябва да съобщите за тази промяна в чувствата си. Маменето на партньора (или заблуждаването на себе си) може да има сериозни последици. Едното от тях подлага партньора на вашето емоционално безразличие, колкото и да се опитвате да го скриете.

Забиване в рутината

По-вероятно е да се чувствате самотни във връзката си, когато ежедневната ви рутина стане поразителна. Между работата, децата и отговорностите може да не ви остане време за привързаност или повторно свързване.

Когато това се случи, дори разговорите ви стават механични, без никакви привързаности, любов и интимност. Един от начините да се справите с това е да се опитате да промените нещата или да потърсите професионална помощ. И в двата случая пасивността едва ли някога помага за решаването на проблема.

Ами ако вие сте причината да се чувствате самотни във връзката си?
Понякога достигате до точка от живота си, когато просто се чувствате необяснимо празни. Това е комбинация от недоволство, екзистенциална криза и страх от промяна.
Тези ситуации са по-чести, отколкото си мислите. Някои хора се чувстват самотни във връзките си, защото са се променили и се справят с разочарованието от липсата на това, което искат. В този случай, въпреки че никой не носи пряка отговорност, лесно е да обвините партньора си, че не е в състояние да ви даде това, което искате. Истината обаче е, че вашата самота произтича от вашата трансформация.

Еволюирали сте и перспективата ви се е променила. Вашите харесвания и антипатии, нужди и мотивация също са се променили. Може би сте на различен път професионално, искате да сте по-независими или копнеете за нови социални връзки. Хората живеят в състояние на постоянна промяна и тези промени могат да повлияят на връзката ви.
В заключение, самотата във връзките е много често срещана. Това е и причината за много раздели. На първо място, защото причинява страдание, психологически и здравословни проблеми. На второ място, защото никой не трябва да изпитва този вид болка или нейните последици.
Ако изпитвате този вид самота, опитайте се да стигнете до дъното й. Разберете основната причина. Говорете с партньора си и се опитайте да излезете от ситуацията с искрени, уважителни и отговорни решения.

Суровата истина за самотата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X