Напишете дума/думи за търсене

Млечната киселина бори акне и фини бръчки

Ако някой ви каже, че прилагането на развалено мляко върху кожата ви може да се отърве от петна и да намали фините бръчки, бихте ли му повярвали? На пръв поглед звучи като странен съвет, но науката го е доказала. Всъщност практиката датира от Древен Египет, когато Клеопатра се е къпала в мляко за по-мека и гладка кожа, несъзнателно извличаща ползите от ексфолиращата киселина, намираща се в киселото мляко - млечната киселина. Не ви предлагаме да мажете кисело мляко по лицето си всяка вечер, защото това би било нелепо и невероятно неприятно.
Вместо това се ориентирайте към продукт с млечна киселина. Козметичните компании отговориха на тренда със страхотни предложения, интегрирайки я в серуми, почистващи препарати, кремове и лосиони.

Млечната киселина е известна като една от най-често срещаните алфа хидрокси киселини. Тя се използва за подобряване на тонуса и текстурата на кожата, както и за леко ексфолиране. ?

Накратко за млечната киселина

  • Вид състав: киселина/ексфолиатор
  • Основни ползи: по-стегната, по-здрава кожа, водеща до по-малко фини линии, бръчки и лезии на акне.
  • Кой може да я ползва: като цяло всеки с кожа, склонна към акне.
  • Колко често може да я ползвате: препоръчва се да се използва максимум веднъж на ден, но още по-добре е веднъж на няколко дни. Започнете с три пъти седмично.
  • Действа добре в комбинация с: хидратиращи съставки като хиалуронова киселина.
  • Не използвайте заедно с: други киселини и ексфолианти като AHA или бензоил пероксид. Трябва да се избягва и ретинол.

Какво представлява млечната киселина?

Шведският химик Карл Вилхелм Шееле е първият, който изолира съединението от кисело мляко, а в края на 1800 г. немският фармацевт Боерингер Ингелхайм разкрива как да произвежда масово млечна киселина, когато осъзнава, че това е страничен продукт от ферментирала захар и нишесте в кисело мляко чрез бактерии.

Млечната киселина е лек пилинг агент и може да изглади кожата ви и да я накара да блести.

Ползи от млечната киселина

Убива бактерии

Проучване установи, че млечната киселина помага за унищожаване на кожни инфекции при новородени бебета. Тя би направила същото и при възрастни, особено ако страдат от акне.

Намалява бръчките

През 1996 г., когато са тествани различни концентрации (5% и 12%) на млечната киселина, изследователите наблюдават, че по-високата концентрация всъщност прониква както в дермата, така и в епидермиса (5% могат да достигнат само до епидермиса), което спомага за по-стегната, по-здрава кожа, и води до по-малко фини линии и бръчки.

Намалява акнето

Също така е доказано, че млечната киселина намалява лезиите от акне.

Увеличава клетъчния оборот

Киселината действа чрез увеличаване на скоростта на оборота на кожата, или казано по-просто, появява се по-млада кожа.

Помага на кожата да задържи влагата

Тъй като се сдобивате с нова, по-млада кожа, тя има способността да задържа по-добре влагата.

Млечната киселина срещу други киселини

Ако се чудите по какво се различава от други киселини като, да речем, гликоловата киселина, молекулата на млечната киселина всъщност е по-голяма, така че не може да проникне толкова дълбоко - вместо това получавате повече повърхностна обработка (полиране, стягане, ексфолиране). Това е добра новина за хората с чувствителна кожа, които вероятно ще могат да понасят по-добре нейните ефекти. Това обаче не е само добра новина за тях, защото това означава, че млечната киселина също е по-малко вероятно от гликолова или салицилова киселина да причини дразнене и да наруши рН на вашата бариера на кожата.

Ако сте човек с акнеична кожа, който се нуждае от много ексфолиране, можете да редувате употребата на млечна киселина с използването на нещо като салицилова, която ще изчисти мъртвата кожа и ще почисти дълбоко порите ви.

Странични ефекти на млечната киселина

Както при всяка киселина, важно е да я използвате разумно. Не използвайте върху раздразнена или зачервена кожа! Прекалено честото използване на някоя киселина може да доведе до възпаление, което ускорява процеса на стареене. Използването на твърде много наведнъж също може да доведе до възпаление или по-лошо – до обриви и химически изгаряния. Струва си да се отбележи обаче, че млечната киселина всъщност дразни кожата по-малко от много други киселини и следователно може да се използва по-често от някои от тях като например салицилова киселина.

Също така, помислете за спиране на другите силни ексфолиращи продукти като ретиноиди или скрабове, когато редовно използвате млечна или друга киселина. И задължително ползвайте висок фактор слънцезащита всеки ден.

Натурален скраб за красиви ръце

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X