Напишете дума/думи за търсене

Как да бъдем по-ефективни и концентрирани в хоум офис

Новата реалност е такава, че много от нас свалиха високите токчета и по цял ден работят по пантофи. В началото може би дори ни беше забавно. Все повече жени обаче се оплакват, че не могат да бъдат ефективни в работата си от офиса у дома. Не ги свърта, почистват, заглеждат се в телевизора... Ето няколко съвета от психолози за това как да превърнем дома си в офис-мечта и да бъдем съсредоточени, ефективни и по-спокойни.

1. Облечете се и се гримирайте като за навън

Разбира се, трябва да сте с удобни дрехи, но недейте да стоите по цял ден с пижама и мръсна коса. Ако в началото на деня се спретнете и облечете нещо, с което бихте излезли и навън, ако се погрижете за външния си вид поне малко - козметика, грим, коса, маникюр, вие ще се чувствате много по във форма и ще сте по-ефективни. Психолозите казват, че това да поддържаме добър външен вид ни дава самочувствие, което се отразява и в работните ни функции и способности.

2. Създайте си стриктен график

Обикновено, когато ходим в офиса, се оставяме на течението и не планираме времето си. Освен ако нямате професия, която така или иначе изисква график и следене на времето. Вкъщи обаче е различно, защото има доста разсейващи фактори. Затова си създайте рутина. Или ден за ден си пишете график. В точно определен час си давайте време за обедна почивка, за следобедна почивка, за направата на кафе. През времето, определено за работа, не пипайте домакинска работа. 

3. Сътворете приятна и подредена среда 

В никакъв слумай не работете от леглото или където намерите. Имайте си място, дръжте го почистено и подредено и създайте около него приятна гледка - може би цвете, красива чаша за чай, ароматизатор. Задължително, ако работата ви е на компютър, преценете дали компютърът ви е разположен правилно - мониторът трябва да е на височината на очите и да имате достатъчно удобен стол.

4. Може да експериментирате с почивките

В някои дни минутите за почивка може да ползвате за кратки упражнения, за разходка, а дори и за домакинска работа, защо не? Важно е да имате план и да го спазвате. Защото, ако се разпилявате твърде много, ще загубите концентрацията си. Тоест - в обедната почивка си правя салата и пускам пералня, в следобедната си правя фреш и 10 минути йога. 

5. Награждавайте се

Когато успеете да спазите плана си, си давайте малки награди. Например 5-минутни почивки или нещо сладко за хапване. Ще изпитате удовлетворение, когато след работен ден у дома сте свършили всичко, което бихте свършили в офиса, а освен това сте се погрижили за себе си и за това да ви е приятно и комфортно.

8 признака, че околните ни се качват на главата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X