Напишете дума/думи за търсене

Как да избегнем образуването на мехури по крайниците

Мехурите са неприятни. Болезнени и пълни с течност, те маркират дланите на ръцете ни или пръстите на краката ни и петите и създават огромен дискомфорт. Особено добре познати са ни, когато сме носили чисто нови обувки. Най-честата причина за образуването им е триенето. Как да ги избегнете?

1. Поддържайте кожата си суха

Ако краката ви са склонни към потене, ще бъдете податливи на появата на мехури. Затова ползвайте пудра в по-топлите дни или когато тренирате и се потите.

2. Носете чорапи

Само това може да помогне за предотвратяване на мехурите. За предпочитане е да носите чорапи, които да отвеждат влагата от кожата ви, особено за спортни дейности, при които е по-вероятно да се изпотите.

3. Разтъпчете обувките си

Ако обувките са нови, те задължително имат нужда от разтъпкване преди първите ви разходки с тях. Може да ги напълните с мокри хартии и да ги оставите така за няколко часа или дори цяла нощ. Има и специални препарати за разтягане на обувката. Ако и това не свърши работа, ги занесете на обущар, който да ги рапъне професионално.

Ако обувките са за спорт, това "упражнение" е още по-важно. Също така не купувайте никога по-малки от вашия номер обувки или такива, които са ви неудобни – твърде тесни, твърде високи и т.н.

Когато излизате с нови обувки, носете в себе си лепенки и/или вазелин за мястото, на което кожата ви се търка с кожата на обувката.

4. Носете ръкавици

Ако ще гребете, движите тежки предмети или вдигате тежести, носете задължително ръкавици. Те ще са преграда и няма да се получава болезненото търкане, което води до появяната на мехурите. Освен това мийте ръцете си често и използвайте кърпа, за да сте сигурни, че ръцете ви са сухи. Имайте предвид, че дори и видеоигрите или други повтарящи се движения за продължителни периоди от време може да създадат мехури, така че го имайте наум и когато ви се налага да извършвате такива дейности, сменяйте често ръцете и ги подсушавайте по време на работа или игра.

Съществуват и други видове мехури... 

Някои от тях са причинени от леки изгаряния, от прищипване или смачкване на кожата и др.

Ако не боли, не пукайте мехура. Можете да се погрижите сами за повечето мехури, които се появяват поради триене или леки изгаряния. Обикновено под кожата се образува нова кожа и чистата течност, която виждате, ще попие обратно в кожата ви.

Ако обаче мехурът е болезнен, може да опитате да го отворите от едната страна, като оставите външния слой непокътнат. Пазете го чист. Използвайте чиста шевна игла или остър връх на ножа - и не забравяйте първо да го стерилизирате с йод, антисептично почистващо средство за кожата или спирт или като го нагреете, за да убиете микробите.

След като дезинфектирате иглата/ножа, почистете идеално мястото на мехура.

Внимателно направете малка дупчица, колкото да изтече от мехура съдържанието. Поддържайте максимално чисто мястото, за да предотвратите инфекции. Мехлеми като йод или други антибиотични продукти ще помогнат за поддържане на мехура чист, докато го излекувате. Поддържането на мястото чисто и ежедневната смяна на превръзката са от изключително значение, не ги подценявайте.

Ако спукате мехур и течността, която се оттича, е бистра, това е признак на стерилен мехур. Бялата или млечножълтата течност е признак на инфекция. В такъв случай поставете антибиотична паста и/или посетете лекар.

Другото нещо, за което трябва да внимавате, е ежедневното подобрение. Ако вместо подобрение забележите зачервяване или дискомфорт, това са признаци, че трябва да потърсите медицинско лечение за инфекцията.

Това масло е враг на пърхота и на потта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X