Напишете дума/думи за търсене

Препърите: хора, подготвени за всякакви бедствия

Какво бихте направили, ако във вашият град избухнат масови безредици? Знаете ли как да действате в условията на ядрена катастрофа? Как бихте реагирали, ако дойде слънчева буря и цялата електрическа система и технологиите рухнат?
Несъмнено тези събития биха хванали повечето хора напълно неподготвени. Те обаче не представляват проблем за много специфична група в обществото: препърите.

Начинът на живот на един препър (в свободен превод - подготвак)се състои в това да бъде винаги подготвен за това, което може да се случи, независимо дали това е земетресение, метеорит, социални вълнения или пандемия.

Препърс явлението не е ново. То започва още по времето на Студената война. След края на страха от евентуална ядрена катастрофа хората намериха други опасения, заради които да се подготвят и презапасяват с консерви в някогашните домашни бомбоубежища.
Този преход от Студената война към ерата на модерността дойде с ефекта на 2000 г. или Y2K, когато се очакваше да настане срив на всички компютърни системи в света.

През 2012 г. National Geographic направи документален филм за препърите, но с избухването на COVID-19 пандемията накара много хора да се превърнат в препъри за една нощ.
Сега животът е ориентиран към идеята, че всеки момент могат да се случат още много бедствия.


Какви са препърите?
Те водят нормален живот - учат, работят, имат семейства и хобита. Много от тях обаче имат нещо общо помежду си: преминали са през сложно преживяване, което е променило начина им на съществуване.
След като са претърпели природно бедствие или са преживели прекъсване на тока, което е продължило часове или дни, те се чудят как биха могли да бъдат по-подготвени, ако това се случи отново.

Препърите: рационални хора и далеч от конспиративните теории
Може да мислите за тези, ориентирани към готовност при дадено бедствие, като за класически любители на конспирациите, но е точно обратното.
• Препърите са мъже и жени на възраст между 25 и 45 години, които се радват на културни, социални събития и живеят в градове.
• Те не вярват в конспиративни теории.
• В групите и форумите им е забранено да се говори за политика.
• Те са наясно с недостатъците на системата за подготовка за всяка катастрофа, независимо дали е свързана със здравето или околната среда.


Брадли Гарет, социален географ в Университетския колеж в Дъблин и автор на книгата „ Бункер: Изграждане за крайните времена“, изчислява, че има около 20 милиона препъри по целия свят. И броят им продължава да расте.

Желанието за сигурност в епоха, белязана от несигурност
Тази група е много наясно с факта, че никой не знае на 100% как да действа в условията на катастрофа. Ние не знаем със сигурност какви събития могат да бъдат провокирани от промяната на климата , нито знаем дали бъдещето ще ни сблъска с друг тип вирус или дали изчезването на пчелите ще доведе до огромно бедствие.

Как се подготвят препърите?
Някои наистина имат бункери, но най-общо казано, ето как се подготвят:
• Те отчитат подготовката си във форуми под следния параметър: готовност за четири до шест седмици. Това обозначение показва количеството съхранена храна и нейната продължителност.
• Те знаят кои храни да изберат, за да отговорят на всички основни хранителни нужди.
• Много отглеждат собствени зеленчуци.
• Те обменят информация постоянно.
• Голяма част от тях са хора, работещи в сферата на изследванията: медицина, инженерство, физика и др.
Те се подготвят психологически за преодоляване на несгоди.
• Те усвояват нови умения. Техники за пречистване на вода, подготовка на електрически устройства без достъп до електрическата мрежа, основни медицински грижи и др.

Въпреки че тази тема може да е поразителна за някои хора, съществува факт, който не може да пренебрегнем. Бедствията са част от най-близката ни реалност. Да си подготвен, не е лудост - всъщност е нормално. Проблемът, разбира се, превръщането на това безпокойство в начин на живот.

Най-смъртоносните пандемии в историята на човечеството

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X