Напишете дума/думи за търсене

Как се живее с партньор в депресия?

Животът с партньор в депресия може да бъде сложен, защото включва поемане на много тежести и отговорности. Те дори могат да бъдат засегнати от самите депресивни симптоми на другия човек.

Да живееш с някого, който е в депресия, никога не е лесно. Конкретните тежести и отговорности, наложени на „болногледача”, могат да определят психичното здраве на човека с това психическо разстройство. Връзка с партньор в депресия може да бъде доста голямо предизвикателство.
Ако живеете с този човек или имате почти ежедневен близък контакт с него, тогава ще има много тежести, които трябва да вземете под внимание.

Човекът може дори да започне да мисли, че депресията на партньора му зависи от него. Може да си помисли, че по някакъв начин той е виновен. Това подчертава „семейната” природа на депресията, която може да окаже много негативно влияние върху членовете на фамилията на засегнатите от нея.

Как да се адаптираме към живота с партньор в депресия?
В рамките на връзката трябва да се направят практически промени, за да може двойката се справи с депресията, успоредно с развитието на нов Аз. Това ново развитие позволява както на засегнатия от депресия, така и на партньора му да започнат да се движат напред в живота си.
По отношение на адаптацията към депресията на партньора експертите считат, че има определени фази.

• Фазата на адаптация
• Фазата на възстановяване
• Получаване на нова перспектива

Тези фази като цяло биха могли да позволят на двойката да придобие нова перспектива, докато приеме депресията и я интегрира в отношенията си. Въпросът е да намерите баланс, при който проявявате загриженост и любов, поддържате емоционална дистанция и ограничавате личната отговорност.

Усмихнатата депресия

Друга много благоприятна емоционална стратегия в този тип ситуация е да бъдете отворени за получаване на подкрепа.

Полагане на грижи за депресирания партньор
Грижите за човек, засегнат от депресия, не са шега работа. Това е психосоциален и цикличен процес, през който преминават „болногледачите”. Той не е статичен и често води до необходимост от външна поддръжка.

Терапията за двойки може да бъде полезна в ранните етапи. Това може значително да помогне на засегнатия от депресия и неговия партньор да разберат и осмислят междуличностните промени. Също така може да бъде полезно за разбирането и предвиждането на новата семейна динамика, както и когато се появи.

Справяне със стигмата
Справянето със стигмата, свързана с депресията, е от решаващо значение за управлението както на реалните, така и на предполагаемите структурни бариери. Трябва да има редовна професионална подкрепа както за засегнатия от депресията, така и за лицата, които се грижат за него, за да се справи с това разстройство.

Стигмата често е основният фактор, който може да попречи на хората с депресия да потърсят помощ. Ето защо е толкова важно да продължите да решавате този проблем, докато не бъде изкоренен.
Това може да помогне на партньора или болногледачите на депресирания човек да „преодолеят предизвикателствата“. Това може да ги накара да се обърнат към специалисти за помощ както за себе си, така и за засегнатите от депресия.

Усмихнатата депресия

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X