Напишете дума/думи за търсене

Използвайте метода 20/10, за да почиствате дома си

Почиствате ли през почивните дни и жертвате разходките в парка и срещата с приятели, за да подредите у дома? Ако е така, време е да опитате метода 20/10, за да организирате къщата си.
Рейчъл Хофман разработва тази система за почистване за всички хора, които искат жилището им да изглежда подредено. Подходяща е за студенти, самотни хора, двойки и семейства, защото всички ние заслужаваме чисто място за живеене, без постигането му да е изтощителна задача.

Какъв е методът 20/10?

Предложението на Хофман е просто: отървете се от безкрайните почистващи дни и ги заменете за кратки периоди на домакинстване, редувани с почивки. Тя предлага да почистваме 20 минути и да почиваме 10.

По време на заслужените 10 минути почивка може да проверим електронната си поща, социалните мрежи, да изпием чаша чай или да се чуем с близките си. Това време ни принадлежи и ние трябва да го използваме, както желаем.

Създателят на тази система ни кани да се съсредоточим върху малките неща, а не върху общата бъркотия, която имаме у дома. Вместо да се фокусираме върху цялостната бъркотия в кухнята, нека просто измием мръсните чинии.
Ако се справяме с нещата едно по едно, вместо да мислим за общата картина, резултатите ще бъдат по-полезни.

Как да използваме метода 20/10
Понякога виждаме бъркотията като непреодолим хаос и това ни обезсърчава. Трябва да се съсредоточим върху малки действия, за да продължим напред.

1. Направете снимка преди и след
Когато приключите, ще може ясно да видите, че усилията ви са си стрували и това ще ви мотивира да продължите с тази система за почистване. Освен това ще можете да идентифицирате най-проблемните части на дома си.

2. Оправяйте леглото си ежедневно
Ще отнеме по-малко от минута, а ползите са многобройни. Цялостният образ на стаята ще се промени изцяло само чрез оправяне на леглото.

3. Отворете прозорците
Вентилирайте къщата си, за да пречистите въздуха и да премахнете мухъл, бактерии и миризми. Правете това особено през зимата, когато сме свикнали да отваряме по-рядко поради ниските температури.

4. Измийте чиниите
Когато приключим с яденето, е нормално мързелът да ни превземе и често оставяме съдовете за по-късно или за следващия ден. Грешка! Мръсотията върху съдовете ще бъде по-трудна за отстраняване и ще събере неприятна миризма в кухнята.


5. Почистете хладилника
Започнете с изхвърлянето на всичко старо, остаряло или миришещо лошо. След това почистете добре рафтовете и отделенията. И накрая върнете продуктите на място, като поставите тези, които използвате най-много, на лесно достъпни места.

6. Започнете с най-голямото пространство
Ако започнете с най-малките стаи, рискувате бързо да се уморите и да не завършите най-големите и използвани пространства. От друга страна, ако почистите първо най-голямата стая, ще се почувствате доволни и мотивирани да продължите.

7. Започнете отгоре надолу
Това правило важи за всичко - от високи килери с рафтове до къщи с повече от един етаж.

8. Връщайте всичко на мястото му
Опитайте се да връщате предметите, които вземете, веднага на тяхното място след почистването. Не ги оставяйте да се търкалят по пода.

9. Завършете цикъла за пране
Хофман подчертава често срещана грешка, която много от нас допускат. Перем дрехите си, сушим ги и след това ги нахвърляме върху някой стол, вместо да ги приберем в гардероба. Когато правим това, цикълът е недовършен и дрехите се трупат, за да образуват планина, която изглежда невъзможно да се сортира. Затова след изсъхване на дрехите, веднага ги сгънете и приберете.

10. Почистете пода
И накрая почистете пода с прахосмукачка и моп. Готово е! Къщата изглежда така, както сте искали, и все още ви остава енергия, за да се насладите на деня. Това е последната задача в метода 20/10, тъй като нещата се извършват отгоре надолу.

Какви са предимствата на метода 20/10?

Може да поддържаме къщата чиста, като правим по нещо малко всеки ден, вместо да оставяме да се натрупват мръсотия и бъркотия и след това да се налага да жертваме един от почивните си дни.
Това е приобщаваща система за почистване, така че е подходяща за хора, които страдат от физическа болка или увреждане.
Ще създадем добри почистващи навици, ако го правим всеки ден по малко. Не забравяйте, че ни трябват 21 дни, за да изградим навик, който след това може да поддържаме ежедневно.

Най-честите грешки при пране, които съсипват дрехите

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X