Напишете дума/думи за търсене

Предмети и вещи, които се нуждаят от редовна дезинфекция

Замисляли ли сте се кои предмети във вашия дом имат повече бактерии на повърхността, отколкото капакът на тоалетната?
Докосваме тези предмети няколко пъти всеки ден и дори не осъзнаваме вредата, която може да нанесем на тялото си. Кои са най-мръсните предмети в къщата? 

1. Гъба за съдове

Повече от 300 различни видове бактерии могат да присъстват върху една гъба. За да сведете до минимум вредата за тялото от толкова много микроби, сменяйте гъбите си всяка седмица. Или поне по-често ги дезинфекцирайте - сварете ги, накиснете в смес от бял оцет и кислородна вода (в равни пропорции).

2. Кухненска мивка
Бактериите се намират не само на повърхността на мивката, но и в дренажните тръби. Важно е да извършвате качествено почистване на мивката и тръбите веднъж месечно, като ги обработвате с топла вода, алкохол и оцет. Последният компонент се справя добре с мазни петна, плесен и неприятни миризми.

Може също да използвате етерични масла за почистване на вашата мивка:
• портокал;
• лимонена трева;
• пачули;
• чаено дърво

Подобни препоръки се отнасят и за грижата за мивката в банята.

3. Дъска за рязане
За някои видове храни е по-добре да използвате отделни дъски за рязане, за да избегнете разпространението на бактерии. Пластмасовите дъски се считат за най-безопасните, тъй като те могат да бъдат третирани с всеки дезинфектант. Дървените дъски трябва да се мият редовно с топла вода и да се сушат на чист въздух.

4. Мобилен телефон
Повърхността на мобилния телефон е пълна с микроби. Според изследвания средно на един телефон живеят около 17 хиляди бактерии. За да предотвратите вредното им въздействие върху здравето, мийте ръцете си по-често и периодично дезинфекцирайте телефона си с парче мека кърпа, леко навлажнена с алкохолен разтвор (спирт и дестилирана вода в съотношение 1: 1).

5. Дистанционно управление
На повърхността на конзолата има множество бактерии, които могат да провокират развитието на Staphylococcus aureus. За да се предпазите максимално, трябва редовно да избърсвате дистанционното с памучен тампон, потопен в спирт.

Не използвайте химикали за дезинфекция на замърсени предмети. Наличието на летливи органични съединения в състава им може да предизвика алергична реакция, замаяност, главоболие и гадене. Използвайте естествени почистващи препарати, когато е възможно - сода за хляб, бял оцет, лимонов сок, спирт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X