Напишете дума/думи за търсене

Съвети и вкусни идеи с български продукти за Великден

Въпреки модерното и забързано време семейните традиции и ритуали за Великден се предават от поколение на поколение. Празникът носи със себе си богата символика – месенето на козунак, великденското агне и боядисването на яйца. Вярва се, че яйца се боядисват и подаряват още от древността и се приемат за символ на новото начало. И въпреки невероятните възможности за декорация повечето семейства спазват обичая и обагрят първото яйце в червена боя, както повелява традицията.

Козунакът, въпреки че се е наложил като задължителна част от великденската трапеза, всъщност навлиза у нас едва през XIX. Дотогава традицията е обвързана с различни обредни хлябове. Днес обаче не можем да си представим Великден без козунак и агнешко на масата. Техният аромат ни връща към спомените от детството и ни кара да посегнем към старата тетрадка с рецепти, завещана от нашата баба и майка.

Ако не може да откриете тетрадката с фамилни рецепти или просто сте решили този път да приготвите нещо традиционно, но по-различно, шеф Манчев има идея за вас. Като дългогодишен посланик на Lidl и почитател на родния вкус, той е убеден, че с нея може да постигнете блестящ резултат и без да сте кулинарен гуру. Съветът е да следвате стъпките и да се уверите, че сте заложили на качествени продукти. В Lidl може да откриете българско агнешко месо в удобна семейна опаковка от около 2 кг. То е единственото у нас със сертификат от SGS - месото е опаковано в защитна атмосфера и се запазва чисто и свежо.

Агнешко, печено по касапски от Кюстендилско

1 четвъртина агнешко месо

350 г агнешки дреболии (300 г дробчета, 50 г бял дроб)

100 г ориз

50 г стар лук и 2 връзки пресен лук

1 връзка джоджен, 1 връзка магданоз и 1 връзка пресен чесън

200 г печурки

50 г сланина

100 мл бира

100 мл олио

50 г масло

сол, червен и черен пипер

Начин на приготвяне:

• Нарязваме агнешката четвъртина на големи кубчета и овкусяваме със сол, черен, червен пипер и масло. Втриваме всички подправки и маслото в месото и го запечатваме на тиган, докато хване коричка. След това го прехвърляме в гювеча.

• Отделно почистваме дреболиите, нарязваме ги и ги сваряваме за 15 мин, като запазваме бульона. Сотираме ги на тиган заедно с малко бульон и ги добавяме в гювеча към агнешкото.

• През това време нарязваме на дребни кубчета лука, чесъна, гъбите и сланината. Задушаваме в тиган всичко заедно, като овкусяваме с черен, червен пипер и сол. Накрая добавяме ориза и бирата. Овкусяваме с малко пресен джоджен.

• Изсипваме тази смес при агнешкото и дреболиите. По желание можем да добавим още малко бира или бульон. Затваряме капака на гювеча и печем за 2 чса на 180-200°С до готовност.

• Накрая поръсваме с пресен магданоз и джоджен. По желание поднасяме с кисело овче мляко.

Видео от рецептата може да разгледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=5ABJOIXdpEc

И ако готвенето ви е дошло малко в повече, можете спокойно да пропуснете месенето на козунак и просто да прескочите до Lidl, за да изберете по свой вкус пухкав и дъхав български козунак по традиционна рецепта от „Фурната на Lidl“. Опакованите също са от местни производители, а собствената марка „Родна стряха“ ще предложи и козунак без никакви консерванти и с пълнеж от стафиди. А за салатата може да откриете и свежи зеленчуци от различни краища на България.

А тук може да разгледате още идеи и изпробвани рецепти за вкусно и балансирано меню: https://gotvi.lidl.bg/manchev-i-shishkov

И най-важното – колкото и богата да е трапезата, да не забравяме да благодарим за хората, с които я споделяме. Нека бъде Великден!

X