Напишете дума/думи за търсене

В кои случаи етикетът извинява закъснението

Точността е на почит винаги, независимо дали говорим за Средновековието или за модерната ера.

Кралят се явявал винаги в точно уречения час и всички поданици и придворни знаели, че това е израз единствено на неговото благоволение. Знаели също така, че аристократичната особа им показва по този начин какво поведение очаква от тях.

Именно от Средновековието е останал изразът "Точността е привилегия на висшестоящите".

В днешно време всекидневието ни е така разчертано до последната минута, че точност означава да пристигнеш навреме.

Това поведение е красноречиво за нас - показва, че уважаваме времето и задачите на другия, че сме добре възпитани и образовани. Да бъдеш навреме, означава обаче да се явиш в точно уреченото време - не по-късно, но не и по-рано.

Има събития, при които последните минути преди тяхното започване са решаващи, и ако се появите по-рано, ще създадете излишно напрежение в домакините.

За домакинята на официален обяд последните минути са много важни, за да се увери, че всичко е така, както тя иска да бъде, и подранилите гости невинаги са приятна изненада.

Ако ви се случи нещо непредвидено и се наложи да закъснеете с 15-20 мин, непременно трябва да се обадите. С информационната ера, в която живеем, нямате никакво оправдание, че не сте предупредили за забавянето си. Абсолютно недопустимо е да пристигате с повече от 30 мин закъснение. Оправдания като "Имаше ужасно задръстване", или "Страшно трудно намерих място за паркиране" са неуместни и проява на лош вкус.

Човек, който има уважение към себе си, към другия и неговото време, предвижда всички евентуални пречки и тръгва по-рано.

Единственото оправдано закъснение с повече от 30-45 мин е, ако пристигате със самолет и той има закъснение.

Ако вие сте домакините и знаете, че някой ще закъснее, съобщете го на останалите гости, за да са в течение, а не да се чудят какво става.

Когато закъснелият пристигне, предложете му питие, за да му покажете, че не сте ядосани.

Ако го изпратите веднага на масата при другите, които вече са изпили аперитива си, може да прозвучи като „отивай си веднага на мястото, така и така си закъснял“.

Ако някой от гостите ви не се яви за първото блюдо, не вдигайте приборите му. Ако не ви е предупредил изрично, че няма да дойде, той може да се появи за второто блюдо или дори за десерта.

Ако сте вдигнали приборите му, другите гости ще трябва да почакат, докато подредите мястото му отново. Всички ще се чувстват неудобно - и закъснелият, и вие като домакини, и останалите гости.

Ако вие сте закъснелият и сте пристигнали, когато другите вече са започнали с обяда, редно е учтиво да откажете питието на домакинята и да се присъедините към гостите.

Ако вие пристигате, когато другите вече напускат трапезарията и се отправят към градината за чаша кафе, редно е да хапнете набързо и да се присъедините към тях.

Ако виждате, че закъснявате повече от 45 мин, по-изискано е въобще да не отидете. Хубаво ще бъде, ако си измислите елегантно извинение.

Изключения от правилата

Често съображения за ред и сигурност изискват да се явите по-рано от уречения час. В поканите за приеми или вечери, на които присъстват държавни глави или други високопоставени гости, се отбелязва, че събитието започва в 20 часа, но местата се заемат до 19.45. Редно е това изискване да се спазва стриктно.

"15 минути допустимо закъснение" важат само за учебните заведения. Така професорът любезно изчаква всички закъснели да влязат, преди да започне лекцията си. След този четвърт час обаче не е редно някой да безпокои лектора и колегите си, закъснявайки.

В много държави звънци напомнят на публиката, че наближава времето на започването на спектакъла или на концерта. Донякъде е допустимо да се влезе след втория звънец. Но да нахълташ запъхтян в залата след третия звънец, когато светлините са угаснали, е безспорен израз на неуважение към изкуството и към всички, които са дошли, за да се наслаждават на неговото вълшебство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X