Напишете дума/думи за търсене

Подводните камъни на връзката със социопат

Социопатите са хора с личностно разстройство, на които им липсва съпричастност, съжаление и нямат съвест. Те знаят как да бъдат много агресивни и жестоки, защото това е компонент от личността им, който те внимателно маскират в ранните етапи на връзката.

Социопатът в ранните етапи на отношенията почти винаги използва един трик. Той те смята за единствената достойна жена. Жената, която търси през целия си живот и е готова да отвори сърцето му най-накрая.

Оказва се, че задочно печелите състезанието пред всички бивши и бъдещи съперници, чувствате своето превъзходство и се гордеете, че този човек ви е избрал. Това не може да не радва, не може да не ласкае егото.

Всички големи думи, с които ви къпе социопатът, са подкрепени с действие. Пред вас се отварят врати, подаряват ви се цветя, гледа ви по начин, който никога не сте усещали досега върху себе си. Всичко това се прави с една цел: да ви издигне на пиедестал и след това да ви свали от него. Първо ви прави своя богиня, целувайки ръцете и краката ви, а след това потъпква не само личността ви, но и всичко, което ви е скъпо. Агресивността му го прави безсърдечен, глух за страданията на другите.

Социопатите са много докачливи хора.

Уязвимата душа на такъв човек не може да устои на никакво разстояние от него, никакъв намек за студенина, някакво недоволство или укор от други хора. Той просто не може емоционално да се справи с подобни обстоятелства. Във всяка негативна ситуация той се фокусира само върху страданието си, пренебрегвайки чувствата ви.

Социопатите са склонни да отричат вината си дори в ситуации, когато обективно грешат.

До последно социопатът ще обвинява вас и обстоятелствата за своите провинения. Той дори може да говори лошо за вас зад гърба ви. Това се прави с цел, че когато той скъса с вас, околните да вярват на неговия образ за вас, а не за реалната ви същност. Обикновено социопатите формират коалиция около себе си срещу жертвата си.
Те не изграждат взаимоотношения със съчувствие към потърпевшия.

Всичките им действия са студено изчисление с цел облага. Всяко действие, всяка манипулация по отношение на жертвата се извършва от позицията „това е от полза за мен“. Дори техните емоционални и материални "разходи" в ранните етапи на връзката се изплащат с лихва. Когато жертвата вече е на куката, социопатите може да изсмучат абсолютно всички ресурси. Но само заради любовта си, жертвата невинаги може да забележи това.

Когато се опитате да говорите със социопат за вашата връзка или сериозен проблем, той ще се държи неадекватно.

Той никога няма да се отнася с вас равнопоставено. Или ще ви идеализира, или ще ви унищожи, обезценявайки вас и всичко, на което държите. Най-голямата болка, която социопатът ще нанесе на жертвата си, е нещото, което е с голяма стойност за нея. Например, ако лоялността е ценност за вас, социопатът ще ви изневери. Ако приятелството е ценност, той ще наклевети всичките ви приятели. Сълзите, болката, страданието на жертвата - това е целта, това е победата, на която се радва социопатът.

Докато жертвата има сили да се съпротивлява, социопатът няма да изчезне.

Раздялата със социопат е изключително трудна.

Трудно е да разберете и осъзнаете, че сте били пионка в сложна игра. ?Трудно е да не се въздържате, да не се опитвате да му докажете, че не сте такъв, за какъвто ви обвинява. Че не е нужно да ви лъже, че сте добри и сте инвестирали толкова много в тази връзка.
Трудно е да не изразите как ви боли, колко сте ядосани.
Трудно е да си тръгнете, без да сте наранени от раненото му Аз.

Колкото по-скоро хората около вас разберат от вас какъв е той, какво ви е направил, толкова по-добре. Всички социопати се страхуват да не бъдат изложени.

Той все пак ще се опита да ви унижи и потъпче максимално, но колкото повече оставате във връзката, толкова по-малко и по-малко ресурси ще имате, за да излезете от нея и за да се справите с това унижение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X