Напишете дума/думи за търсене

Ако чувате тези 6 фрази, може да сте в манипулативна връзка

Признаците на психологическа и емоционална манипулация са навсякъде около нас, но често са скрити. Psychology Today определя манипулацията като „упражняване на неправомерно влияние чрез психическо изкривяване и емоционална експлоатация с намерението човек да се възползва от властта, контрола, ползите или привилегиите за сметка на жертвата си“. С две думи, манипулаторите създават дисбаланс в силата и използват контрола си върху жертвата, за да постигнат набелязаните си цели. Тъй като това поведение може да направи реалността да изглежда съмнителна, може да е трудно да избягате от цикъла на злоупотреба. Тези шест фрази обаче могат да служат като ранни индикатори, че сте в манипулативна връзка.

„С теб е невъзможно да се говори”

Тази фраза използва прост, директен метод на манипулиране: избягване на обсъждане на конкретен належащ въпрос. Вашият манипулатор ще ви каже, че сте твърде „чувствителни“ или „емоционални“ и ще твърди, че „правите от мухата слон“. Той ще ви обвини, че имате лоши комуникативни умения, може да възвърне контрола над спора и да промени фокуса ви.

„Не разбирам какво имаш предвид“

В тази класическа пасивно-агресивна тактика на манипулация манипулаторът се преструва, че не разбира какво казвате, за да избегне поемането на отговорност за действията си.

„Би направила това, ако ме обичаше!“

Поставянето на ултиматуми измъчва жертвите на манипулация и ги поставя между чука и наковалнята. Когато емоционалният насилник постави вашата лоялност под въпрос, ще почувствате, че трябва да направите това, което казва, ако искате да запазите връзката непокътната. По този начин манипулаторите причиняват емоционални страдания, за да принудят жертвите си да им вървят по свирката.

"Ти ме накара да направя това!"

Манипулаторите, които използват тази тактика, се стремят да прехвърлят вината за действията си върху жертвата и твърдят, че катализаторът за лошото им поведение е бил извън техния контрол. Когато манипулаторите се съсредоточат върху това как вашите действия влияят върху душевното им състояние, те изкривяват истината в своя полза. Нещо повече, те често преувеличават как ги „наранявате“, за да гарантират, че тяхната версия на истината побеждава.

„Никога досега не съм имал такава връзка с някого“

Емоционалните манипулатори често споделят най-тъмните си тайни в началото на връзката, което кара жертвите да се чувстват така, сякаш наистина искат да познават насилника си на дълбоко ниво. Когато той твърди, че връзката ви е специална, по-късно планира да използва чувствителността ви срещу вас.

„Всичко, което правиш, е...“

Манипулаторите често обобщават действията на жертвите си, унижавайки ги, като по този начин подкопават самочувствието им. Въпреки че се опитват да ви се подиграят с коментарите си, манипулатора наистина проектират собствените си несигурности върху вас.

Въпреки че има много начини за психологическа и емоционална манипулация, тези често срещани фрази могат тайно да се опитат да ви покорят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X