Напишете дума/думи за търсене

Неочаквани ползи от това да не бръснем подмишниците

Тенденциите около запазването или премахването на окосмяването по тялото се променят с течение на времето, но навикът да бръснем косата, която расте върху нас, съществува отпреди да има каквито и да е тенденции. Твърди се, че подстригваме окосмяванията по тялото си повече от 100 000 години, като първо сме ги скубали едно по едно, а след това вече сме измислили и инструменти за по-лесното им премахване.

Още преди съвременните удобства бръсненето на косми по тялото се е смятало за начин за намаляване на миризмите, инфекциите и вредителите. То също имало културно значение, най-вече с това, че древните египтяни свързвали обръснатите тела с чистота и висша класа. Обръснатото тяло е идеалът за женска красота от десетилетия, но дали е здравословно?

Ще разгледаме начините, по които отказът от бръснача под мишниците е изненадващо добър избор.

Факторът риск

Най-очевидно е, че ако не се бръснете под мишниците си, ще премахнете дерматологичните проблеми, които могат да възникнат в резултат от това: врастнали косми, нараняване с бръснач, обриви и раздразнение. Тези малки порязвания изобщо не са безобидни – те може да доведат до инфекции.

Облекчаване на триенето

Небръсненето намалява контактното триене кожа върху кожата, което означава, че когато извършвате дейности, които включват движение на ръката, като бягане или ходене, кожата е много по-малко вероятно да се раздразни от триенето. Това може да доведе до по-малко проблеми с кожата като обриви и врастнали косми.

Феромони

Общоизвестно е, че нашите естествени аромати играят роля в нашата атрактивност. Само помислете за това как някой може да изглежда създаден за вас в приложение за запознанства, но наживо вашите очаквания се сриват без привидна причина. Ние си пасваме или не с другите частично и въз основа на това как телата ни реагират на техния аромат. А този аромат се причинява от феромони. Проучване показа, че естествените феромони на нашите партньори, излъчени изпод мишниците без дезодорант, ни карат да се чувстваме по-спокойни и по-малко стресирани.

Проблеми с химията

Много се говори за алуминия и рака на гърдата, но твърдението, че алуминият в антиперспирантите води до повишени нива на рак на гърдата, все още не е напълно доказано. Независимо от това какви химикали поставяте под мишниците си, ще попиете по-голям процент от тях, когато нанесете дезодорант и/или антиперспирант, след като току-що сте се обръснали.

Освен това, ако не се бръснете:

Няма да миришете по-лошо. Науката разкрива, че въздействието на бръсненето върху миризмата в най-добрия случай е минимално.

Няма да се потите повече. Подобно на идеята, че небръснатите подмишници миришат по-малко добре от обръснатите, ние също сме склонни да мислим, че бръсненето ни помага да се потим по-малко. Реалността е друга: обръснати или не, това няма ефект върху това колко се изпотяваме.

Козметичните съставки, които ни разболяват

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X