Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, ако сме жертва на интернет тролинг

Думата тролинг се отнася до онлайн поведение, което се стреми да дразни или причинява вреда чрез съобщения, публикувани в социалните мрежи. Това може да са форуми, блогове или други публични пространства. Съобщенията обикновено се публикуват анонимно.

Фигурата на интернет трола носи името си от митологичното същество със същото име, което е известно с това, че причинява злонамерени пакости на хората. Има и друго значение, което идва от света на риболова. В тази област тролингът е техника, която се състои в бавно издърпване на куката със стръвта от движеща се лодка.

Тролингът е асоциално поведение, което може да се превърне в кошмар в живота на жертвите си.

Какво да направите в ситуация на тролинг?

• „Не давйте храна на трола“. Тези хора искат да включат другите в тяхната игра, за да могат да продължат да обиждат и тормозят. Затова най -добре е да ги игнорирате и незабавно да ги докладвате.
• Помнете кои сте, когато сте в интернет. Често анонимността води до липса на сдържаност при практикуване на обидно поведение. Това е така, защото събеседникът не присъства срещу нас, следователно има по-малко последствия. Затова експертите съветват, че ако попаднете на определени идеи или личности, които не одобрявате, не забравяйте, че няма да ги обидите лично.
• Научете се да разпознавате конструктивния разговор. Няма нищо лошо в излагането на противоположни гледни точки, стига да е направено с уважение. Когато това не е така, най-добре е да прекратите разговора.
• Доклайдвайте ги. Днес най-ефективното решение за тролинг се крие в това да накарате троловете да понесат последствия за действията си. Социалните платформи обикновено имат механизми за забраната им. Освен това, в случаи на тормоз, те могат да бъдат докладвани и пред властите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X