Напишете дума/думи за търсене

Защо е опасно да избухваме пред детето

При силно пренапрежение или умора само един грешен акт или каприз на детето води до нервен срив на родителите.
За възрастния човек положението е незначително, бързо се забравя в поредица от ежедневни проблеми. Но за децата гневните крясъци могат да станат основа за психологическа травма, да породятстрахове и комплекси.
Търпението на родителите има определена граница. Много деца имат навика да го изпитват с чести истерии без причина, неподчинение или отказ да ядат здравословна храна. Дори търпелива и любяща майка може да нахока детето, да каже няколко неприятни думи, да нанесе най-силната обида на наследника си.

Защо е опасно такова поведение?
Умората и личните проблеми ерозират отвътре, което води до нервен срив. Рано или късно добрите родители се сблъскват с чувство на гняв към детето си. Психолозите смятат, че това е естествен резултат от преумора, твърде много ангажименти на работното място или чести нощни бодувания около креватчето.

Често нервен срив на фона на силен гняв е разрушителен. Детската психика е феноменална: до 6-7 години детето не може да изпитва две чувства едновременно. Следователно, когато мама крещи силно, то продължава да я обича искрено, но не разбира как да излезе правилно от ситуацията.

Психолозите идентифицират няколко признака на нервен срив:

• чувство на пълно безсилие и морално изтощение;
• неочакван изблик на агресия;
• проявяване на негативизъм към любим човек;
• пълна загуба на контрол над негативна ситуация.

Ако често избухвате пред дете, бебето развива силна връзка между любовта и крещенето. То разбира, че някой, който го обича, може да псува и да проявява гняв. С течение на времето то повтаря ситуацията в отношенията с противоположния пол, изразява агресия към собствените си деца и партньори.

Как да се държим, ако сме изпаднали в ярост пред детето
• Не забравяйте да се извините на детето за обидата, направете го искрено, не се опитвайте да се оправдавате. Обяснете, че проблемът е конфликт на работното място, труден ден, но не и малчуганът.
• Кажете, че не детето ви е ядосало, а неговата постъпка. Обяснете, че любовта ви към него не зависи от поведението му: това ви натъжава, но отношението ви не се променя.
• Опитайте се да изградите отношения. Започнете диалог, в който обяснявате защо деянието е причинило нервен срив у вас. Това ще даде възможност на детето да се извини.
• Ако не може да сдържате емоциите си, излезте от стаята, пийте вода или чай, успокойте се. Започнете разговор едва когато интензивността на страстите е напълно утихнала. Това ще помогне да се избегне повторение на негативната ситуация.
• Когато говорите, не забравяйте да кажете от свое име „разстроен съм“. Това показва връзката между емоциите и думите ви. Не говорете от името на всички членове на семейството.

Интересен начин да разсеете ситуацията е да играете добра или лоша игра. Ако сте истерясали пред дете, успокойте се и кажете: „Бях лоша майка и сега ще ти покажа добрата“. Със спокоен тон обяснете проблема и причината за срива, не забравяйте да завършите разговора с топли прегръдки и целувки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X