Напишете дума/думи за търсене

Асимболия - пълното отсъствие на физическа болка

Болковата асимболия е заболяване, при което човек реагира необичайно на болка. Най-често срещаната характеристика е да не изпитва дискомфорт до степен да може да понася доста опасни ситуации. Произходът на тази промяна е неврологичен.

През 1927 г. Пол Шилдер - психоаналитик, и Ервин Стенгел - невролог, за първи път описват това медицинско състояние Случаят описва жена, която се наранява с единственото намерение да опита да разбере какво се случва с нея. Когато отишла на медицинска консултация, тялото й било покрито с рани.

Пациентката е била наясно, че положението й не е нормално. Лекарите успели да заключат, че може би е претърпяла мозъчна травма, която е причинила тази сензорна афазия.

Болковата асимболия е свързана с неспособност да се реагира на физически увреждащи ситуации. Освен това човекът не изпитва никакъв емоционален отговор. С други думи, липсва му страхът от риск и болка.

Болката е една от големите мистерии на медицината, неврологията и психологията. Като начало, не всички ние я преживяваме по един и същи начин.

Пациентите с болка асимболия разбират, че определени предмети и явления могат да бъдат болезнени. Те обаче не изпитват нито болка, нито страх. Например човек, страдащ от това неврологично разстройство, няма да се притеснява да постави пръстите си в огъня, дори да знае, че това ще изложи здравето му на риск.

Какви симптоми проявява?
• Хората, страдащи от болка асимболия, знаят много добре какви ситуации и предмети са опасни за тях, въпреки че могат да се изложат на тях, без да изпитват болка или дискомфорт.
• В много случаи те прибягват до самонараняване поради опит да разберат странното си разстройство. Някои просто се опитват да намерят праг, в който действително най-накрая да почувстват нещо.
• Авторите на това изследване споменават, че някои страдащи от това състояние хора, проявяват неподходящи реакции към рискови ситуации. Например те могат да се смеят, когато сложат ръка в огън.
• Болката асимболия често е придружена от други нарушения, проблеми или промени. Например неврологични дефицити като афазии и апраксии (езикови нарушения) или хемипареза (загуба на двигателна сила от едната страна на тялото поради мозъчно увреждане) са често срещани.

Произходът на асимболията
Болката асимболия се проявява заедно с множество неврологични дефицити. Те включват тези, свързани с аномалии в телесната схема, проблеми с възприятието и осъзнаване на болката. Освен това се наблюдават агнозични дефекти и фини промени в личността.

Какво обаче определя тази сложна клинична реалност?
• До неотдавна се смяташе, че причината може да е лезия на левия долен париетален лоб.
• „Скандинавското списание за науките за грижите” публикува интересен материал през 2017 г. В него се казва, че разстройството може да възникне вътре в дълбоката мозъчна структура, в която се сближават темпоралните, париеталните и челните дялове.
• Този регион не е свързан само с обработката на болката. Той също е ключов за емоционалното разпознаване и изразяване. Днес много хора страдат от гранично разстройство на личността и те също показват малки промени в тази структура.
• Пациентите с болна асимболия също показват дефицит в активността на амигдалата. Това е друг регион, който регулира не само емоционалните аспекти, но и страха.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X