Напишете дума/думи за търсене

Изнудване и принуда: разрушители на здравите отношения

За съжаление, човешките взаимоотношения са изпълнени с манипулации. Обикновено това е неосъзнато.
Несъзнателно се научаваме да бъдем манипулативни и несъзнателно манипулираме хората.

Два манипулативни механизма, които сериозно увреждат отношенията, са изнудване и принуда.

Манипулацията в психологически план е механизъм, чрез който човек може да накара друг индивид да каже или направи нещо. Това се постига чрез използване на измама, схеми и капани. Единият се превръща в просто средство, което другият може да използва и да извлече нещо от него.

Понякога манипулацията е умишлена. Помислете за политици, които дават фалшиви обещания, така че хората да гласуват за тях. Но особено в личния живот на човек, манипулацията обикновено е полусъзнателна или несъзнателна.

Как извършвате изнудване или принуда, без да го осъзнавате? Когато например приемете ролята на жертва. Това е ефективен начин да накарате някого да направи нещо от вина, а не заради свободната си воля. Това се случва и когато оставите някого да се чувства зависим от вас. Или когато се възползвате от нечия слабост.

Психологическо изнудване: емоционална отговорност
Психологическото или емоционалното изнудване е форма на манипулация и следователно е насилствен акт. Използва се за контрол на поведението и чувствата на друг човек. Подобно на всички изнудвания, ситуацията включва един индивид, който разубеждава друг да направи нещо, „цитирайки“ негативни последици.

Психологическото изнудване пречи на хората да действат независимо и свободно. Това иска изнудвачът. Той ще обясни много ясно какво може да се случи, ако жертвата направи или не направи нещо, което той иска.
Има два крака, на които стои емоционалното изнудване. Единият е вина, а другият - несигурност.

Изнудваният се чувства като лош човек, ако прави това, което изнудвачът не иска. Така изнудвачът контролира жертвата.

Несигурността може да направи всеки доста манипулируем. Изнудвачът трябва само да посочи грешките, слабостите или рисковете, които другият човек проявява.


Принуда - нещо средно между очевидно и фино
С принудата не само някой се опитва да ви накара да направите нещо, което иска, но също така е нещо, което противоречи на това, което наистина искате. Принудата включва поведение, което е по-насилствено от изнудването, въпреки че има и фини нюанси. Принудата предполага връзка на власт и злоупотреба.

При принудата има заплахи, директни или забулени. Те се възползват от страха или уязвимостта на човек. Лицата на авторитета често използват принуда, за да управляват тези в своята сфера на влияние.

В този случай жертвата е наясно, че е манипулирана, но се чувства неспособна да направи нищо по въпроса. Това може да се дължи на факта, че другият човек е по-силен и заплашва да използва физическо насилие. Или може да се дължи на това, че той е по-високо от гледна точка на статута и може да причини други видове вреди.

Въпреки че обикновено някой близък до вас използва емоционално изнудване срещу вас, при принудата това не е непременно вярно. Тя рядко идва от любим човек, колкото от някого, от когото се страхувате. Жертвата не осъзнава, че е в състояние да устои. Вместо това тя си позволява да бъде поставени в безпомощно положение.

И изнудването, и принудата имат силата да разрушат истински отношенията. Те изкривяват чувствата и експлоатират човешки същества.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X