Напишете дума/думи за търсене

Eто така се определят граници за здравословни романтични отношения

Определянето на граници е основна част от всяка здрава връзка. Нещо повече, това е акт на уважение към себе си, другия човек и отношенията, които и двамата споделяте.

Много хора бъркат поставянето на граници с изисквания. Други използват собствените си проблеми, за да „принудят“ отсрещния да се адаптира към тях. Във всеки случай нито едното, нито другото не е свързано с поставянето на здравословни граници за отношенията.
Определянето на граници означава да уведомите партньора си, че имате нужди, желания и лични предпочитания, които са различни от неговите собствени. Само така може да се насладите на пълноценна и здравословна връзка, ако уважавате уникалните вкусове и различия един на друг.
С две думи, става въпрос за оповестяване на вашата реалност на другия и осъзнаване на неговата реалност. Целта е взаимното уважение.

• Чрез установяване на лични граници ние избягваме да изпадаме в емоционална манипулация и изнудване.
• Ние разкриваме нашите истински нужди и идентичност, нашите взаимоотношения и взаимно познание са по-истински и по-реални.
• Следователно нашите отношения нарастват в качеството, продължителността и удовлетвореността.
• Определянето на граници ни помага да предотвратим стреса и разочарованието във взаимоотношенията си, независимо дали са със семейството, партньора, приятелите, работата...

Не е лесно да кажеш „не“
Асертивността и адекватното изразяване на емоциите ни са два от основните стълбове, когато става въпрос за определяне на граници.
Определянето на ограничения не е лесно. Много хора не могат да кажат „не“ в даден тип отношения, защото се страхуват да не бъдат отхвърлени от другата страна. По същия начин другите изпитват истински стрес пред възможността за започване на конфликт. В резултат на това те отказват да изразят чувствата и нуждите си на всяка цена.

Как да задавате граници?

1. Намерете подходящия момент

Определянето на граници е момент на взаимно уважение. Затова трябва да избягваме превръщането му в ситуация на гняв и спор.
Има добри моменти, както и моменти, които не всички са подходящи за определяне на граници. Не е добра идея да заявявате своите нужди и ограничения в средата на спор.
По-скоро трябва да потърсите време, когато и двамата сте отпуснати. За да успеете, трябва и двамата да можете да изразявате себе си без изблици.

2. Определете граници с любов и уважение във всеки смисъл
Трябва да се отървем от идеята, че поставянето на граници означава, че сме егоисти. По-скоро това е действие, което се ражда от нужда и желание да поддържаме отношенията си възможно най-здрави.
Това означава, че когато поставяме лични граници, трябва да имаме предвид, че това, което правим, помага да се поддържат здрави и балансирани отношения. Това е акт на любов и уважение към нас самите, другите и нашите взаимоотношения.

3. Практикувайте „откъсване”
Много пъти не можем да кажем „не“ или да установим граници поради емоционална връзка. Накратко, страхуваме се да не нараним другия човек, страхуваме се, че ще ни разбере погрешно и т.н.
В този случай е най-добре да практикувате „откъсване“. Това означава установяване на разстояние между чувствата ни към този човек и истинските ни нужди. Само тогава могат да се определят здравословни и необходими граници.

4. Честност и последователност
Трябва да бъдем честни и искрени, когато става въпрос за определяне на граници. Трябва обаче да бъдем и последователни.
Ако искаме другите да зачитат нашите граници, трябва да уважаваме и техните. И логично, ако атакуваме половинката си, тя ще атакува нас. Ако ние не я уважаваме, тя ще направи същото.

Какъвто и да е случаят, винаги трябва да имаме предвид, че всички тези съвети трябва да вървят ръка за ръка с уважение и желание за здрава и дълготрайна връзка. Не бива да основаваме романтичните си отношения на нашата горчивина и гняв.

Поставянето на граници трябва да бъде вълшебен момент, в който установявате основите на връзката, която искате да поддържате. Затова винаги трябва да спазваме границите, които поставят и другите. По този начин всички замесени ще се радват на по-добро психично здраве, а връзката ще бъде приказка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X