Напишете дума/думи за търсене

Мъжкият шовинизъм - проблем, който трябва да решим заедно

Мъжете и жените сексисти формират и поддържат живо едно изостанало и неадекватно общество. Това отношение се основава на авторитаризъм, който е колкото ръждясал и стар, толкова и вреден. Решаването и изхвърлянето му от институциите и манталитета на хората е отговорност на всеки.

Преди два века Виктор Юго каза, че първото равенство е равенството. Други писатели и мислители като Мери Уолстонкрафт, Вирджиния Улф, Симон де Бовоар или Емилия Пардо Базан също споделиха своите свидетелства, за да ни събудят. Техните идеи и мисли имат потенциала да ни помогнат да постигнем известен напредък с равенство и свобода. Често обаче изглежда, че едва успяхме да изминем стартовата линия с нашите постижения за равенство между половете.

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп има много ясно примитивни възгледи за женския пол. Той твърди, че "жените са по същество естетически приятни обекти."

Живеем в свят, в който жените са сексуализирани и по-ниски в почти всеки контекст. В свят, в който самите закони миришат на шовинизъм, авторитаризъм и патриархалност.

Нашата система е пълна с пробойни и пристрастия. Всички знаем това. Поправянето на психологическата, социалната и политическата основа не е нещо, което можем да правим от ден на ден. Промяната на системата означава промяна на мисленето на хората. Единственият начин да направим това е с решителност и сътрудничество. Ако не може да включим всички, поне се нуждаем от добро мнозинство.

„Първият мъж, който сравни жената с цвете, беше поет. Вторият, идиот."
-Волтер-

Мъжете и жените шовинисти са проблем на всеки
Мъже и жени шовинисти са навсякъде около нас. Те са в нашите семейства, в офиса и сред нашите приятели. Може би самият вие сте шовинист. Може би сте сред хората, които практикуват и увековечават шовинизма, без дори да го осъзнават.

Вашите действия, коментари или реакции може да са шовинистични в основата си. Това не означава, че сте лош човек. По-скоро това е отражение на вашето възпитание. То също така отразява как културата влияе на всички нас по мълчалив и упорит начин. Може дори да сте човек, който открито осъжда неравенството и насилието срещу жените. Въпреки това повечето от нас могат да попаднат в капана на шовинизма, когато най-малко го очакваме.

Ето защо е толкова важно да се разбере, че шовинистичните мъже и жени не се раждат такива. Това не е вродена характеристика. Нито пък е резултат от някаква мозъчна връзка, която ни кара да действаме по определен начин. Точно както се учите да четете, да карате колело или да запаметявате неправилни глаголи на друг език, хората също се „научават“ да бъдат сексисти. Следваме примера на другите и ги пускаме в нас.

Сексистките и шовинистични мъже и жени са продукт на среда, която третира мъжете като по-висши. Те усвояват и интернализират тази идея през детството и юношеството си. Наясно сме, че половите стереотипи се придобиват в ранна възраст. Неотдавна списание Science публикува статия, която показва, че момичетата започват да се чувстват "по-малко умни" от момчетата на 6-годишна възраст заради начина, по който отглеждаме децата си.

Това е резултат от това, което виждат в ежедневния си живот, и идеите, които им съобщаваме. Например, когато отглеждаме момчета, ние постоянно утвърждаваме тяхната индивидуалност. Това е всеобхватната черта на шовинизма, където властват силата и превъзходството. Това е фасадата, която мъжете трябва да поддържат на всяка цена. В този мачо клуб единствените допустими емоции са авторитет и сексуално желание.


Отхвърлете хомота на шовинизма

Това никак не е лесно. Въпреки това движения като #MeToo или испанското движение #Cuentalo изваждат тези проблеми на бял свят. Тези явления задоволяват една нужда. Те оказват социална подкрепа на жените и ги насърчават да говорят. Те ги овластяват и им показват, че не са сами.

Второто нещо, което тези кампании постигат, е повишаването на осведомеността и призовават да погледнем към несправедливости, които винаги са съществували. Те хвърлят светлина върху дискриминацията, насилието срещу жени, сексуализацията на жените и сексистките закони.

Ако успеем да се освободим от ограниченията на шовинизма, всички печелим. Всички ще дишаме по-лесно и ще бъдем по-свободни. Има хора, които смятат, че жените имат „достатъчно“ равенство. Въпреки това, всичко, което трябва да направим, е да се огледаме и да имаме малко съпричастност, за да разберем, че това не е така. Шовинистичните нагласи са навсякъде. По начина, по който мъжът говори с половинката си, по начина, по който майката отглежда сина си. Виждаме го в рекламата и в песните, на които танцуваме, но не обръщаме много внимание на думите...

Не забравяйте, че промяната е възможна само ако всички сме наясно с тази праисторическа патриархална основа.

Нещо повече, да видим и да усетим не е достатъчно. Осъзнаването е безполезно, ако не предприемем действия. Няма смисъл да знаем за това, ако не сме способни да създадем общество, основано на равенство, уважение, свобода и истинска справедливост.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X