Напишете дума/думи за търсене

До какъв синдром води редовната употреба на канабис?

Канабиноидната хиперемеза е рядък синдром, който се среща сред редовните употребяващи канабис. Характеризира се с повтарящи се епизоди на гадене, повръщане и коремна болка.

Повръщането обикновено продължава между два и четири дни и не се повлиява от обичайното лечение с антиеметици. От друга страна, горещите вани облекчават симптомите на повечето пациенти. Те обаче изчезват напълно само с прекратяването на употребата на канабис.
Тъй като синдромът на канабиноидната хиперемеза е изключително рядко състояние, често е необходимо време, за да бъде правилно диагностициран. Смята се, че средно малко над шест години минават от появата на симптомите до правилната диагноза.

Какво причинява синдрома на канабиноидната хиперемеза?
Канабисът съдържа различни вещества. Един от най-известните е тетрахидроканабинолът, известен още като THC. Това е веществото, което е най-отговорно за психоактивните ефекти на лекарството. THC действа чрез модифициране на невронните рецептори в мозъка. Засяга и други телесни системи като кръвообращението и дишането. Това обаче не са единствените области, които ще бъдат засегнати.

В краткосрочен план консумацията на THC действа върху храносмилателната система и може да причини сухота в устата или повишен апетит. Освен това консумацията му помага за предотвратяване на гадене и повръщане, които се появяват при много пациенти, подложени на химиотерапия.

Продължителната употреба на канабис може да накара определени рецептори в мозъка да спрат да реагират на лекарството по същия начин. Следователно може да се окаже, че прекомерната консумация причинява точно обратния ефект.

Тъй като канабиноидната хиперемеза е толкова рядък синдром, нейната точна етиология и патофизиология понастоящем не са известни на изследователите. Все още няма окончателен отговор защо се появява при някои потребители, а не при други.

Основни симптоми на канабиноидна хиперемеза

Канабиноидната хиперемеза се проявява различно в зависимост от нейната специфична фаза. Първата фаза се нарича продромална. На този етап страдащите изпитват сутрешно гадене и коремна болка. Този период обаче може да продължи с месеци и дори години.
Втората фаза е най-остра и често изисква хоспитализация. Това е хипереметична фаза. Характеризира се със следните симптоми:
• Постоянно гадене
• Многократно повръщане
• Разстройство и коремна болка
• Намаляване на приема на храна
• Отслабване
• Дехидратация

Третият етап се нарича фаза на възстановяване. В нея острите симптоми изчезват и болният постепенно се връща към нормалното си тегло. Въпреки това, ако човек възобнови употребата на канабис, симптомите на хипереметична фаза вероятно ще се върнат.


Основните лечения

Най-ефективното лечение за намаляване на симптомите на канабиноидната хиперемеза е спирането на употребата на канабис. Въпреки това все още е възможно лицето да бъде хоспитализирано. Това зависи от тежестта на всеки отделен случай. Хоспитализацията е по-вероятна в хипереметична фаза.

Това са най-често прилаганите лечения:

• Повтарящи се горещи душове или вани през целия ден
• Антиеметици за намаляване на повръщането
• Аналгетици за намаляване на болката
• Интравенозна хидратация
• Инхибитори на протонната помпа за намаляване на възпалението на стомаха
• Приложение на бензодиазепини
• Приложение на халоперидол
• Мехлем на основата на капсаицин за локално приложение върху торса
• Започване на рехабилитационна програма за употреба на канабис

Какво може да се направи, за да се предотврати канабиноидната хиперемеза?
Най-добрата превенция за този синдром е, както бе споменато по-рано, да не се консумират каквито и да било вещества, които съдържат канабис. В повечето случаи само чрез пълно избягване на консумацията оптималното или възстановяването на симптомите ще бъде възможна превенция.

Учените са изследвали вредните ефекти от употребата на канабис от десетилетия. Трудността при вземане на решения е един такъв ефект. Въпреки това когнитивният спад, намалената производителност, импулсивността и предразположението към проява на психотично разстройство са някои от другите много странични ефекти от употребата на канабис.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X