Напишете дума/думи за търсене

Саркопенията и зрялата възраст - превенция и последици

С напредването на възрастта в телата ни настъпват определени физически промени. Саркопенията е една от тях.
Това е загубата на мускулна тъкан, която човек страда с напредване на възрастта, както е обяснено в Британския медицински бюлетин.

При младите хора мускулната маса се развива и укрепва. По-късно в живота тя ще бъде повече или по-малко стабилна в продължение на няколко десетилетия. След това ще започне прогресивна деградация.

Загубата на калций в мускулните влакна предизвиква процес, който завършва с ограничаване на свиваемостта на влакната. Тъй като липсата на калций е причината, това е процес, който е свързан с остеопорозата.

Последици от саркопения

По-малко мускулна сила
Тъй като губим мускулна тъкан, ние също губим мускулна сила. Това не само означава, че не може да вдигате тежки предмети, но и да имате проблеми с изправяне в дългосрочен план.
Трябва да имаме достатъчно сила в краката си, за да стоим и ходим. Ако мускулите отслабнат, може да не успеем да задържим телата си прави.

Повишен риск от злополуки
Поради липсата на сила вторият резултат е значително повишена вероятност от падане. То е сериозна заплаха за възрастните хора, тъй като може да има много сериозни последици.
Колкото повече сила губят мускулите, толкова по-малко ще могат да поддържат останалата част от тялото в изправено положение.
Ако мускулите на гърба също отслабнат и не ни държат изправени, разпределението на тежестта на тялото ще варира. Като поставим повече тежест пред тялото, ще сме склонни да паднем напред.


Намалено качество на живот
С напредването на саркопенията ще има и влошаване на качеството на живот на човека. Може да е трудно ходенето.
Ако има затруднения при него, може да е трудно дори да се отиде от леглото до кухнята или банята.
Разбира се, става дума за напреднали случаи. Въпреки това в по-леките стадии възрастен човек ще забележи, че не може да води живота си както преди.

Ако саркопенията продължава да напредва, крайният резултат е смърт. Мускулната слабост не може да бъде подценявана, тъй като тя все повече и повече води до неработоспособност на индивида. Ако се стигне дотам, че човек не може да стане от леглото, реалността е, че той е в сериозна беда.

Какво може да направим, за да избегнем последствията от саркопения?
Най-добрият начин за забавяне на прогресията на саркопенията е ясен: да бъдете физически активни. От съществено значение е възрастните хора да продължат да се занимават с ежедневна физическа активност, като ходене, аеробика, аква гимнастика или тай чи.

Извършвайте прости действия като качване и слизане по стълбите, вместо да използвате асансьор, или невинаги да ходите до най-близкия супермаркет, за да купите хранителни стоки. Всяко извинение за повече физически упражнения ще помогне в това отношение.

От друга страна, не трябва да забравяме, че колкото по-добро е физическото ни състояние преди старостта, толкова по-добро ще бъде състоянието ни, когато стигнем до този етап. Човек, който води заседнал начин на живот, ще има по-лошо качество на живот, когато стигне напреднала възраст.

И накрая изследване, публикувано от Journal of the American Medical Directors Association, потвърждава, че диетата може да бъде и съюзник срещу саркопенията. Консумирането на достатъчно калории и протеини помага за правилното захранване на мускулите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X